Founders o crowdinvestingu: Každý investor nám okrem peňazí vylepšil know-how

Start-upSME

5. 1. 2022

Founders o crowdinvestingu: Každý investor nám okrem peňazí vylepšil know-how

Financovanie firiem formou crowdfundingu nezahŕňa iba kapitál. Jeho ďalšou výhodou je, že investormi sú konkrétni ľudia, ktorí firme pomôžu aj inak ako len finančne. Svoje skúsenosti zakladatelia firiem a investori zhrnuli na akcii Crowdberry Forum. V panelovej diskusii na tému „Kapitál nie sú len peniaze“ nemohli chýbať slovenskí lídri v oblasti odpadového hospodárstva Sensoneo, slovenskí morskí vlci Boataround či jedna z najväčších digitálnych a eventových agentúr v Európe Creative Pro.

Ani Creative Pro sa totiž nevyhla injekcii v podobe rastového kapitálu a ako sami hovoria, zohral veľmi dôležitú úlohu. „Nikdy sme sa nevolali start-up, lebo dlhé roky sme používali iba vlastný kapitál. Keďže sme však chceli rásť, museli sme využiť rôzne riešenia a práve Crowdberry nám pomohlo pri expanzii a získaní nových prostriedkov,“ vysvetľuje zakladateľ firmy Štefan Kozák.

Ako sám hovorí, na súkromných investorov sa pozerá ako na ľudí, ktorí stoja v pozadí firmy. Nerobia to však anonymne a peniaze vkladajú s nejakým zámerom. Práve v tom je podľa neho pridaná hodnota. Aj vďaka tomu dokázalo Creative Pro prežiť ťažké obdobie koronavírusu.

Pozrite si záznam panelovej diskusie z konferencie Crowdberry Forum:

Chémia je základ

Rastový kapitál pomohol aj slovenskému lídrovi v oblasti odpadového hospodárstva, firme Sensoneo. Za krátky čas sa jej podarilo namiesto v dvoch krajinách podnikať vo viac ako šesťdesiatich štyroch.

„Náš tím sa rozrástol z 5 ľudí na 50 a tržby sa medziročne zdvojnásobujú. Každý investor nám okrem peňazí vylepšil know-how. Od nacenenia produktov až po softvérové nastavenie. To boli oblasti, v ktorých nám pomohli a rozvíjali našu firmu,“ vyratúva spoluzakladateľ firmy Martin Basila, ktorý firmu rozbehol so svojou manželkou.

Najväčšiu pridanú hodnotu v súkromnom investovaní vidí Basila v tom, že aj jeho známi a kamaráti investovali prostredníctvom platformy Crowdberry, čo o týchto investíciách vytvára obraz, že za nimi stoja konkrétni ľudia, ktorí majú podobné záujmy. Práve s tým je spojená aj „chémia“ medzi investorom a firmou. Tá je podľa Martina Basilu kľúčová.

„Chémia je absolútny základ. Ak ste normálni, investori vás vyzvŕtajú. Tento proces ukáže, či ide o investora, ktorý počúva a chce byť partnerom, alebo chce firmu prispôsobiť svojmu obrazu,“ objasňuje.

Dobré vzťahy a už spomínanú „chémiu“ medzi investorom a firmou zdôrazňuje aj investor David Holý. „Ak to do seba nezapadne, tak to nikdy nebude fungovať,“ tvrdí a dodáva, že investori si musia s firmou navzájom „sadnúť“ a vyjasniť si názory na smerovanie firmy.

Hoci sú investori a peniaze od nich veľmi vábivé, nie vždy to musí mať šťastný koniec. Ako pripomína Pavel Pribiš z Boataroundu, investor môže firmu aj „zabiť“.

„Mnohí si myslia, že investor je vždy spása, no nie je to tak. Dobrý investor sa dá nájsť, no treba ho aj odmietnuť. To v prípade, ak vidíme, že nefunguje chémia.“ V prípade Boataroundu sú radi, že nikto nepretláča len jeden názor a vzťahy sú omnoho dôležitejšie ako pretláčanie svojej pravdy.

Počas krízy mal Boataround dokonca niekoľko ponúk na financovanie, ktoré musel bez váhania odmietnuť. „Bolo nám to proti srsti. A to aj napriek tomu, že sme počas krízy mali veľké problémy,“ zdôrazňuje Pribiš.

Ťažké časy ako príležitosť

Investovanie však nie je vždy zábava. Kým mnohí považujú získanie finančných prostriedkov za úspech, nie je to vždy tak. Po prvotnom nadšení zo získaných financií nastávajú ťažké časy. Obzvlášť, keď vám do toho príde covid.

Mnohí investori však vidia v kríze novú príležitosť. Ako vraví David Holý, ťažké časy sú absolútne prirodzené. Tak ako boli a sú, tak aj prídu. „S investovaním sú spojené aj riziká a investor musí počítať s neúspechom. Najväčšie problémy vznikajú vtedy, keď sa zakladatelia firiem dostanú do konfliktu s investormi. Môže to skončiť aj súdnymi spormi. Môže sa to stať každému investorovi,“ opisuje David Holý nemilé situácie v rámci vzťahu investor a firma.

V Sensoneo zažili krízu hneď niekoľkokrát. „Dokonca tak, že sme takmer nedokázali platiť výplaty. Práve vtedy nám investori pomohli,“ spomína Martin Basila. Ťažké časy sú podľa investora Mareka Neckára zároveň príležitosťou. „Hoci to znie ako klišé, je to naozaj tak. Hovorím tomu aj „čistenie trhu“. Tí, ktorí sú pripravení a zodpovední, tí prežijú. Krízy sú, aj budú, ale je pravda, že covid sa predpovedať nedal.“  

Lokálpatriotizmus

Akú motiváciu majú investori vložiť svoje peniaze práve do firiem na Slovensku a v Česku? Mnohí z nich tvrdia, že je za tým lokálpatriotizmus. Chcú pomôcť domácim firmám, aby dokázali uspieť aj na globálnom trhu. S tým súvisí aj fakt, že každý investor chce zarobiť viac ako v banke, aj keď mu pritom hrozí väčšie riziko.

„Každého investora teší, keď sa môže pochváliť niečím, čo presahuje slovenské hranice a firma sa stane globálnou. Spojenie lokálpatriotizmu a lepšieho výnosu je veľmi presvedčivým dôvodom investovania,“ myslí si investor Marek Neckár  a dodáva, že veľmi dôležitým faktorom je, samozrejme, dôvera. „Dávať niekomu peniaze bez dôvery nie je veľmi zodpovedné. Investori dnes investujú aj medzinárodne, pričom o daných firmách nevedia vždy veľa,“ poznamenáva. Podobne to vidí aj David Holý, ktorý tvrdí, že kapitál chce investovať do krajiny, kde sa narodil.

„Máme tu šikovných ľudí a budúce generácie musíme motivovať k tomu, aby sa nebáli zakladať firmy a start-upy. Firmy však musia mať príbehy, ktoré sú uveriteľné, a musia za nimi stáť ľudia, ktorí sú kvalitní a majú históriu,“ vysvetľuje svoju motiváciu investovať doma.

Jedným z kľúčových faktorov je etika a transparentnosť v investovaní. Je nesmierne dôležité, aby peniaze od investorov neboli toxické a aby boli vložené na základe hodnôt a vízie. Ako sa zhodli účastníci diskusie, je to „manželstvo“ na dlhé roky.

„Ak si už na začiatku lezieme do vlasov, tak to nikdy nebude fungovať,“ pripomína moderátor a partner Crowdberry Michal Nešpor.