Do podcastov investujú veľké značky. A tiež investori.

26. 5. 2023

Do podcastov investujú veľké značky. A tiež investori.

Investujte do firmy v segmente new media & enternainment, ktorý celosvetovo rastie tempom 30% ročne!

Hoci podcasty vznikli už pred takmer 20 rokmi, svoj najväčší boom zažívajú práve teraz. Na svete existuje vyše 5 miliónov podcastov s viac ako 70 miliónmi epizód a ich rast stále pokračuje. Niet sa preto čomu čudovať, že tento špecifický audio segment neunikol pozornosti veľkých značiek, ktoré sem umiestňujú svoje reklamné posolstvá, ale aj investorov, ktorí sem investujú svoj privátny kapitál s predpokladom vysokého zhodnotenia. Je to však tak? Čo očakávať od segmentu new media a ekonomiky tvorcov, kam patria aj podcasty?

Medzi najväčšie podcastové platfromy patrí Spotify a Apple, pričom aktuálne Spotify disponuje viac ako 5 miliónmi podcastmi. Hoci Spotify začal ako hudobná streamovacia platforma, potenciál podcastov využíva naplno. V roku 2019 spoločnosť kúpila viaceré podcastové platformy a do rozvoja a expanzie podcastového obsahu investovali miliardu dolárov. V júni 2022 spoločnosť oznámila, že len na podcastoch v priebehu posledného roka zarobila 215 miliónov dolárov a podľa slov finančného riaditeľa Spotify Paula Vogela výnosy z podcastov vzrástli medziročne o 300 %. V investičnom apetíte tak ostávajú aj naďalej.

Angažované publikum

Podcasty majú zainteresované publikum. Na rozdiel od iných foriem obsahu totiž podcasty vyžadujú pozornejšieho poslucháča, čo má za dôsledok jeho nižší multitasking. To z nich robí jedinečnú platformu pre spojenie s publikom, ktoré je tak plne angažované a o prezentovaný obsah sa naozaj zaujíma. A vníma ho.

Angažované publikum vyhovuje aj marketérom a tým pádom aj značkám. Na rozdiel od tradičných foriem reklamy, ako je napríklad televízia alebo rádio, sú podcasty väčšinou cenovo dostupnejšie médium. To z nich robí atraktívnu platformu pre reklamné kampane, ktoré chcú osloviť širokú verejnosť bez vysokých nákladov. A vzhľadom na rôznorodosť tém, ktoré podcasty pokrývajú, prinášajú aj celkom presnú cieľovú skupinu.

Podcastový priemysel sa tak rýchlo rozvíja viacerými smermi a vďaka angažovanosti poslucháčov sa stáva jedinečným médiom. Kombinácia potenciálu rastu a zapojenia publika robí z podcastov aj atraktívnu investičnú možnosť, ktorú vo svete už aktívne využíva viacero investorov, hoci aj ako diverzifikáciu portfólia.

Všeobecne sa očakáva, že s nárastom popularity podcastov ako zdroja informácií a zábavy sa stane aj investovanie do tejto formy zábavy ešte výnosnejšie.

“Po úspešnej kampani pre Refresher v segmente new media & entertainment sme sa rozhodli pomôcť v raste aj podcast platforme ZAPO - jedničke na trhu zábavných podcastov. Veríme, že investičná príležitosť osloví aj investorov z radov marketérov a ľudí z reklamy, ktorí vnímajú, ako dokáže tento reklamný kanál rásť a aký má potenciál.” Investičný manažér Jakub Bachratý

Investovať do podcastov môžete už aj na Slovensku

Človek nemusí žiť v Amerike, aby svoj kapitál zúročil cez rýchlo rastúci segment podcastovej kultúry. V našom regióne využila podcastovú vlnu platforma ZAPO, ktorú pozná určite každý, kto počul aspoň jeden podcast. Dalo by sa povedať, že podcastovú kultúru začali rozvíjať medzi prvými a sú lídrom na trhu.

ZAPO ako náš najúspešnejší producent zábavných podcastov má v portfóliu vyše 33 podcastových programov a ďalšie budú iba pribúdať. V súčasnosti je na Slovensku vyše 2 700 podcastov a najpočúvanejším podcastom za minulý rok bola séria príbehov o skutočnom zločine - Vražedné psyché, práve z dielne ZAPO.

V Crowdberry sme nedávno spustili jedinečnú investičnú príležitosť, vďaka ktorej sa aj vy môžete stať súčasťou ich úspešného príbehu.

Pre svoju expanziu a rast na svetového lídra potrebuje ZAPO aktuálne kapitál s cieľovou sumou 550 tisíc eur, pričom je možne investovať už od 10 tisíc. Požadovaný výnos sa pohybuje na hranici 30%+ p.a., ide tak o investícii s vyšším investičným rizikom, no ako to pri takýchto investíciách býva, aj vyššie očakávané zhodnotenie. To sa pohybuje na 3-5 násobku investície v horizonte 5 a viac rokov.

O investičnej príležitosti