Prečo si maloobchod obľúbil retail parky (a vy ako investori by ste mali tiež)

Real Estate

24. 9. 2021

Prečo si maloobchod obľúbil retail parky (a vy ako investori by ste mali tiež)

Posledné dva roky ukázali mnoho vecí, okrem iného aj popularitu maloobchodných parkov. Poďme sa pozrieť, čím získali popularitu medzi zákazníkmi, obchodníkmi aj investormi. 

Covid friendly

V čase, keď pandémia koronavírusu donútila zatvoriť nákupné centrá, aby sa vírus ďalej nešíril, sa prevádzkam v retail parkoch darilo oveľa lepšie. Mnoho maloobchodníkov pokračovalo vo svojej činnosti úplne alebo čiastočne v maloobchodných parkoch. 

Typický vonkajší/otvorený štýl retail parkov s priamym vstupom do obchodu pomohol obmedziť interakcie medzi nakupujúcimi a obsluhou obchodov, čo uľahčilo dodržiavať rozstupy. 

Lepší prístup pre zákazníkov

Zákazníkov lákajú priestorné parkoviská, výhodná poloha a celkové rozvrhnutie retail parkov. Keď potrebujú niečo špecifické, pohodlne môžu dôjsť k vybranému obchodu, zaparkovať zopár krokov od neho a vstúpiť do predajne bez nutnosti stretnúť ďalších zákazníkov. Vďaka tomu sú maloobchodné parky voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú pohodlie a nechcú ísť do nákupného centra s poschodovým parkoviskom alebo nechcú tráviť čas hľadaním predajne medzi desiatkami ďalších.

Click & collect

S (pokračujúcim) rastom e-commerce poskytujú priestorné predajne v maloobchodných parkoch silnú synergiu s on-line nakupovaním, či už ide o predajňu typu click & collect alebo ďalší predajný kanál e-shopov. Maloobchodníci ťažia z toho, ako sa retail parky ľahko prispôsobujú tomuto typu nakupovania.

Nižšie a stabilnejšie náklady

V porovnaní s obchodmi na hlavných nákupných triedach a v obchodných centrách sú prevádzkové náklady (nájom a služby) v retail parkoch výrazne nižšie. Nájomné sadzby tu majú tendenciu menej kolísať, preto sa považujú za predvídateľnejšie a stabilnejšie. Vďaka tomuto a vďaka trendom uvedeným vyššie sa maloobchodné parky stávajú populárnejšie u veľkých značiek, developerov aj investorov.

Investície do retail parkov

Vzhľadom na posuny v tom, ako ľudia nakupujú (hoci niektoré z nich sú dôsledkom neočakávaných problémov s verejným zdravím), nie je prekvapením, že viacerí investori zameriavajú svoju pozornosť na maloobchodné parky.

Vlani sme videli, že spoločnosti Immofinanz, Patria a Generali investujú v Českej republike do maloobchodných parkov. Ročný výnos z investície sa pohybuje okolo 5,75 % v Českej republike a 6,5 % na Slovensku.

Keďže región strednej a východnej Európy v súčasnosti predstavuje cca 11,5 % z celkového počtu európskych maloobchodných parkov, vedie to k presvedčeniu, že u tohto typu nákupného formátu existuje priestor pre ďalší rast. Zároveň bude zaujímavé sledovať, ako dopyt maloobchodníkov po tomto formáte bude formovať budúcu ponuku vzhľadom na nárast on-line predajov a tiež fakt, že maloobchodné parky sa dobre hodia k omnichannelu a click & collect nákupom.

Zaujíma vás téma retail parkov? Pozrite si záznam nášho webinára alebo naše aktívne investičné príležitosti.