Refresher mieri zo Slovenska do sveta. Prečo investovať do tohto mediálneho portálu?

SME

21. 10. 2021

Refresher mieri zo Slovenska do sveta. Prečo investovať do tohto mediálneho portálu?

Refresher.sk vznikol ako maturitný projekt spolužiakov Gábora Borosa a Filipa Vajdu. Spočiatku ich úsilie nedávalo ľudom zmysel, dnes ich číta viac ako 3 milióny ľudí mesačne na Slovensku a v Česku. Mladým ľuďom sprostredkovávajú informácie o spoločenských otázkach i tabuizovaných témach, dávajú veci do kontextu. Udávajú aj smer pre tvorbu on-line obsahu pre tvorcov i zadávateľov reklamy. Refresher je skrátka miesto, kam generácia Y a Z chodí po informácie. Dnes firma hľadá partnerov a financie na expanziu, a vy môžete byť pritom ako jej spoluvlastníci.

Od módy k témam, o ktorých sa inde moc nehovorí

V začiatkoch sa na serveri refresher.sk písalo hlavne o novinkách zo sveta módy a hudby. Ako jeho tvorcovia dospievali, začal sa meniť aj mediálny obsah. Zároveň s tým sa prehlbovala kvalita článkov, až sa Gábor a Filip dostali k plnohodnotným rozhovorom a reportážam. Aj dnes na Refresheri nájdete lifestylové témy, vďaka profesionálnej redakcii sú však oveľa lepšie spracované. Navyše už nejde iba o životný štýl, ale aj o ďalšie otázky, ktoré zaujímajú mladú generáciu. Práva ľudí s rôznymi sexuálnymi orientáciami a preferenciami, témy spojené so sexuálnym zdravím, udržateľnosť, život menšín a zodpovedný prístup k drogám ‒ nájdete tu všetko, čo zaujíma mladých ľudí. Často sa portál venuje týmto oblastiam ešte skôr, než sa dostanú do popredia celospoločenskej diskusie. Vďaka tomu server citujú aj najväčšie slovenské médiá, ako Markíza a SME.

Priekopníci natívnej reklamy

Natívnu reklamu dnes nájdete prakticky vo všetkých médiách. Ide o propagovanie výrobku alebo služby, ktoré však na prvý pohľad nevyzerá ako typická reklama, ale ako prirodzený obsah na danom médiu. Refresher je priekopníkom tohto druhu propagácie na Slovensku a dodnes udáva jej trendy. So značkami ako Adidas a Jägermeister server tvorí obsah už viac ako 6 rokov. A mladí ľudia aj inzerenti na to reagujú. Server spolupracuje prakticky s každou bankou, operátorom a značkou na Slovensku, ktorá potrebuje osloviť cieľovú skupinu z generácií Y a Z. Čo sú generácie, ktoré v súčasnosti študujú, etablujú sa na trhu práce a hýbu svetom.

„Médiá sa v čase nášho rozbehu nezameriavali na našu cieľovú skupinu a natívna reklama, náš zdroj príjmov, na Slovensku a v Česku prakticky neexistovala.“

Poučenie z chýb

Po spustení projektu v roku 2011 tím viac ako 3 roky pracoval nonstop na projekte, ktorému nikto nepredvídal svetlú budúcnosť. „V začiatkoch sme sa bez podnikateľského plánu a znalosti odvetvia ocitli na trhu a v prostredí, do ktorého sme sa jednoducho nehodili. Médiá sa v čase nášho rozbehu nezameriavali na našu cieľovú skupinu a natívna reklama, náš zdroj príjmov, na Slovensku a v Česku prakticky neexistovala,“ opisuje začiatky Gábor Boros. Okrem vyčerpania sa tak objavili aj problémy.

 „Robili sme chyby, ktoré nás v minulosti stáli takmer celé podnikanie, napríklad v minulosti často omieľané problémy s autorskými právami a preberaním fotografií/obsahu na internete. Tieto problémy sme riešili roky, zhruba až do roku 2017,“ dodáva Boros. K problémom sa však celý tím postavil čelom. Refresher zaviedol interné pravidlá a procesy, aby sa nič podobné už neopakovalo. Uzavreli zmluvy s najväčšími spravodajskými agentúrami a veľkú časť fotografického obsahu produkujú sami. V roku 2019 aj v spolupráci s Lukášom Dikom, bývalým šéfredaktorom publicistiky a spravodajstva RTVS, dali dohromady etický kódex a reklamný kódex, kde jasne definujú spôsob tvorby obsahu a hodnoty značky.

Expanzia do Česka aj do sveta

Trvalo päť rokov od založenia, než refresher.sk uživil svojich zakladateľov a ďalšie roky  firma všetko, čo zarobila, investovala späť do svojho ďalšieho rastu. Svojou vytrvalosťou tím Refreshera vybudoval silnú základňu čitateľov aj inzerentov. Dnes už existuje aj česká verzia servera, čiastočne s prevzatým obsahom zo Slovenska a čiastočne s vlastným. Refresher sa však nezastavil. Pred pár týždňami získal doménu refresher.com a svoj unikátny prístup k tvorbe obsahu, témam a vôbec k vytváraniu názorov mladej generácie chce vyviezť do zahraničia. Prečo do Refreshera investovať, zhŕňa Jakub Bachratý z Crowdberry:

„Najväčší potenciál Refreshera je jeho cieľová skupina, ktorej sa venuje už od začiatku a ktorá je mu lojálna. Dnes rastie jej kúpna sila (a ešte bude) a inzerenti sa na túto skupinu obyvateľov budú sústrediť.“

Aj z pohľadu expanzie je to zaujímavá investičná príležitosť. V ČR prakticky neexistuje priama konkurencia a trh je niekoľkonásobne väčší. Za reklamu sa v Česku vydá zhruba 10x viac ako na Slovensku. Pri tvorbe obsahu možno dosiahnuť úspory z rozsahu a aj pre inzerentov má expanzia zmysel, pretože v rámci jedného contentu možno osloviť viac lokálnych trhov.

Plány a ambície slovenského mediálneho portálu postupne rastú. Na úspechu ich zahraničnej expanzie a väčšej penetrácie na domácom trhu sa dnes môžete podieľať aj vy. Refresher sa totiž rozhodol získať financie a know-how pre svoj ďalší rast na platforme Crowdberry. Dôvody zhŕňa Gábor takto: „Zvolili sme túto cestu preto, aby sme dali príležitosť našim dlhodobým partnerom stať sa súčasťou nášho budúceho úspechu a zároveň získali čo najväčší počet inovatívnych firiem a inteligentných ľudí do tímu investorov a poradcov, ktorým bude záležať na našom úspechu.“

Cieľom portálu je byť hlasom modernej generácie, ktorá nevníma svet čiernobielo a chce ho zmeniť k lepšiemu. Všetci investori majú možnosť byť súčasťou tejto pozitívnej zmeny. Stačí podporiť REFRESHER v investičnej kampani.

Zaujala vás príležitosť?
Zistiť viac

Zdroje:

Refresher.sk

http://www.inzertnivykony.cz/

https://www.iabslovakia.sk/vydavky-do-reklamy/