Toto bol rok 2021 v Crowdberry

14. 3. 2022

Toto bol rok 2021 v Crowdberry

Rok 2021 bol plný príležitostí. Česi a Slováci ukázali, že napriek všetkým výzvam chcú naďalej rozvíjať svoje podnikanie a svet okolo seba. Stačí sa pozrieť na čísla z našej platformy. V minulom roku vložili súkromní investori do úspešných českých a slovenských firiem a nehnuteľností najväčší objem investícií v našej histórii - viac ako 16 miliónov eur. Celkovo tak malo Crowdberry na konci minulého roka pod správou kapitál v hodnote 60 miliónov eur a jej portfólio tvorilo 42 spoločností. Pod vedením Petra Bečára vznikol fond kvalifikovaných investorov zameraný na nehnuteľnosti. A rekordný bol aj nárast registrácií na platforme Crowdberry, ako aj členov v našom tíme.

Rastový kapitál pre spoločnosti a nehnuteľnosti

V roku 2021 sme na platforme crowdberry.eu úspešne uzavreli 10 investičných príležitostí. Celková výška investovaného kapitálu dosiahla viac ako 16 miliónov eur, pričom každý tretí investor vložil svoju dôveru a kapitál do dvoch alebo viacerých spoločností. V portfóliu financovaných spoločností dominovali spoločnosti zamerané na technológie (napríklad Artzenal, nettle.ai, SEC Technologies), ale aj na e-commerce či rezervačné platformy a súvisiacu infraštruktúru (Footshop, Boataround, isklad.eu), biotechnológie (Glycanostics) a tiež nehnuteľnosti (KLM Piešťany).

Nový realitný fond kvalifikovaných investorov CB Property Investors

Fond sa zameriava na nadštandardný výnos prostredníctvom investícií do podhodnotených nehnuteľností s príležitosťou zvýšenia ich hodnoty. Fond je regulovaný a dohliadaný Českou národní bankou a bol spustený práve v roku 2021.

Investorská komunita sa rozrástla na 4 700 registrovaných členov

V minulom roku pribudlo viac ako 1 500 nových investorov (aktívnych aj pasívnych), ktorí sa zaregistrovali na našej platforme. Celkovo má naša investorská komunita v súčasnosti viac ako 4 700 členov, čo predstavuje medziročný nárast o 50 %. Naši investori sa mohli dozvedieť o nových trendoch na trhu a novinkách v spoločnostiach na pravidelných stretnutiach, webinároch alebo online diskusiách s investičným tímom a zakladateľmi spoločností, ktorých sme v minulom roku zorganizovali viac ako 70. Okrem toho sa zakladatelia spoločností a investori podelili o svoje skúsenosti so širšou verejnosťou na podujatí Crowdberry Forum. Išlo o vôbec prvú česko-slovenskú konferenciu o rastovom kapitáli, ktorú naživo sledovalo viac ako 800 ľudí.

S rastom portfólia rástla aj potreba rozšíriť náš tím

Z pôvodných 21 kolegov sme sa rozrástli na 35 ľudí, ktorí s nami pripravujú investičné príležitosti, poskytujú profesionálny servis firmám aj investorom a udržiavajú infraštruktúru a mechanizmy našej platformy v chode. Okrem toho pripravujú analýzy, webináre, podujatia, novinky a mnoho ďalšieho. Výrazne sme posilnili aj náš marketing. Interný tím teraz dopĺňajú skúsení marketéri zo spoločnosti SenseZOOM, v ktorej Crowdberry minulý rok získala väčšinový podiel.  

Ďakujeme za vašu dôveru a tešíme sa na rovnako úspešný rok 2022.