Zakladatelia Footshop, Isadore a Creative Pro odpovedajú na otázky o crowdinvestingu

24. 1. 2022

Zakladatelia Footshop, Isadore a Creative Pro odpovedajú na otázky o crowdinvestingu

Peter Hajduček, Peter Velits a Štefan Kozák si na pozícii zakladateľov firiem prešli získavaním financovania formou crowdinvestingu. O svoje skúsenosti sa podelili na akcii Crowdberry Forum, mnoho otázok prišlo aj z publika na konferencii. Bohužiaľ, nebol čas všetky zodpovedať na akcii, preto sme founderov poprosili o ich odpovede dodatočne. Exkluzívne pre Crowdberry odpovedajú na vaše otázky zakladatelia firiem Footshop, Isadore a Creative Pro.

Na Crowdberry Forum zaznela zaujímavá informácia. Iba 1 % firiem pri potrebe financovania uvažuje o crowdinvestingu. To evidentne zaujalo aj divákov.

Prečo majú firmy taký strach a neuvažujú o súkromnom kapitáli?

Peter Hajduček (PH): Rôzni podnikatelia sledujú rôzne ciele. Niekto chce firmu budovať celoživotne a mať ju ako svoju, niekto ju chce predať a zarobiť si, niekto chce rásť opatrne. Všetky cesty sú v poriadku.

Peter Velits (PV): Ťažko povedať. Je dosť možné, že z histórie sú ľudia voči týmto formám financovania skeptickejší a všade vidia podvod. Preto sa radšej uchyľujú k bankám, tie však väčšinou nie sú ochotné financovať rast.

Štefan Kozák (ŠK): Strach z nepoznaného je dôležitým dôvodom. Potom pocit nedotknuteľnosti súkromného vlastníctva.

O tom, že investovanie prostredníctvom Crowdberry nie je len o kapitáli, sme už písali. Účastníkov Crowdberry Forum zaujímali podrobnosti.

Akú hodnotu, okrem peňazí, vám investícia priniesla?

PV: Investícia nám priniesla rozšírenie kontaktov, možnosti viacerých synergií s našimi investormi a zároveň široký poradenský servis od Crowdberry.

ŠK: Skúsenosti, know-how, nové príležitosti, nové kontakty a ľudí a tiež posilnenie kredibility našej organizácie.

PH: Skúsenosti, rady, štruktúru.

Iných účastníkov zasa zaujímala časová náročnosť získania kapitálu od viacerých investorov naraz.

Ako vnímate časové hľadisko pri získaní investície z Crowdberry?

PH: Je to trochu pomalšie ako pri investičnom fonde, ale nie je to zásadný problém a keď firma nezíska prostriedky v krízovej situácii, nemyslím si, že je to problém.

PV: Príprava, ktorá bola závislá od nás a Crowdberry, bola relatívne rýchla. Viac času sme strávili pri upisovaní investorov. Ale treba poznamenať, že to bolo počas prvého lockdownu a vo veľmi neistej situácii, čo bude ďalej…

ŠK: Nie je to beh na ultrakrátke trate, ale zase ani maratón, takže to bolo OK.

Zmeškali ste Crowdberry Forum a chcete vedieť viac o tom, ako kapitál pomohol v raste firmám ako Footshop, Isadore a Creative Pro? Pozrite si záznam celej konferencie: