Fenomén NFT: veľký potenciál pre digitálne umenie

Start-up

26. 8. 2021

Fenomén NFT: veľký potenciál pre digitálne umenie

Non-fungible tokens alebo NFT, je novým fenoménom digitálneho sveta. Trh s NFT, teda unikátnymi digitálnymi objektmi, zaznamenal ku koncu roka 2020 nárast o 825 % oproti roku 2018. Pritom je trh stále mladý a svet ešte len zisťuje, kde všade možno NFT využiť. Jednou z možností je zberateľstvo. Tak, ako si môžete kúpiť originál od Picassa, môžete si teraz kúpiť aj originálny digitálny token. Ako investor máte tri možnosti, ako investíciu do NFT využiť vo svoj prospech: kúpiť si NFT priamo, podieľať sa na ich vzniku alebo kombináciou. Slovenská spoločnosť Artzenal, digitalizuje fyzické predmety pre využitie napríklad i na NFT trhoviskách. Vďaka investičnej príležitosti na Crowdberry  majú investori možnosť spoluvlastniť túto mladú firmu a byť pri zmene vo vnímaní digitálneho umenia a jeho zhodnotenia.

Pozrite si investičnú príležitosť
Viac o Artzenal

Čo je vlastne NFT

NFT predstavuje unikátne digitálne objekty, teda čokoľvek, čo možno vytvoriť v digitálnej podobe. Formáty sú rôzne: obrázky, videá, zberateľské kartičky alebo digitalizovaný fyzický objekt. Dôležité je, že na rozdiel od kryptomien, sú tzv. NFTs („nifties“) nezameniteľné. Tokeny vznikajú zväčša len v jedinom exempláre a ich unikátnosť je vždy zapísaná v blockchaine. Svoju cestu do NFT oznámilo nedávno aj rímske Koloseum.

Za prvé NFT sú považované CryptoKitties a CryptoPunks – animované obrázky mačiatok, resp. postáv. Najväčšiu pozornosť v poslednej dobe si ale získalo zberateľstvo virtuálneho umenia. V rámci NFT sa už predávali diela umelcov Banksyho alebo Beeple. Koláž od druhého menovaného sa predala za rekordných 69,3 milióna dolárov. Virtuálne však možno zbierať čokoľvek - napríklad aj automobily.

Slávne autá ako nifties

„Šport je plný okamihov, ktoré sú niečím zaujímavé, ale rýchlo zaniknú,“ hovorí jeden zo zakladateľov Artzenalu Slavo Hazucha. Jeho tím nedávno digitalizoval „Grello“, Porsche tímu Manthey Racing, ktoré vyhralo preteky orkuhu 24 Nürburgring. Nový majiteľ sa môže tešiť na hyper-detailné zobrazenie všetkých škrabancov z jazdy, podpisov tímu a kvapiek šampanského z oslavy. Ideálny prípad na využitie v NFT, pretože Grello po oslave umyli, prelepili a pripravili na ďalšie preteky. Iná, než digitálna podoba zachycujúca tento okamih už neexistuje.

Vďaka digitalizácii objektov a rozvoju kompetencií v tejto oblasti sa Artzenal dostáva čoraz bližšie aj do sveta NFT. Vzhľadom k potenciálu trhu môže byť tento segment zaujímavým uplatnením toho, čo slovenský startup vie najlepšie – digitalizovať fyzické objekty s úplnou precíznosťou. Crowdberry investori majú teraz jedinečnú možnosť podporiť Artzenal na ich začiatku a byť súčasťou zmeny toho, ako svet vníma digitálne umenie. Kapitál od investorov chce Artzenal využiť práve na projekty v oblasti digitalizácie kultúrneho dedičstva. Pre indikáciu svojho záujmu prejdite na detaily investičnej príležitosti Artzenal.