Firmy, ktoré vďaka Crowdberry menia svet

Start-upSMEReal Estate

13. 10. 2021

Firmy, ktoré vďaka Crowdberry menia svet

Hlavným cieľom investícií je odjakživa zhodnotenie kapitálu. Čoraz viac ľudí sa však sústreďuje aj na filantropiu. Čo keby ste tieto dve oblasti mohli spojiť? Čo keby ste mohli investovať do biotechnologických firiem, udržateľného bývania alebo výrobku pre inteligentné mestá? Crowdberry presne toto svojim investorom umožňuje. Poďte sa pozrieť na príklady siedmich firiem, ktoré získali financovanie na našej investičnej platforme a vďaka tomu menia svoje odvetvie, trh a niekedy aj celý svet.

Ecocapsule ‒ mikrodom na kempovanie aj pre humanitárnych pracovníkov

Mobilný sebestačný dom, ktorý umiestnite kamkoľvek a na jeho používanie potrebujete iba prírodu, či už idete na dovolenku do hôr, na expedíciu na severný pól alebo riešite humanitárnu misiu. To je Ecocapsule. Jej tím prišiel v roku 2017 do Crowdberry s prototypom. 95 investorov poskytlo start-upu dohromady 2,75 mil. eur (70 mil. Kč), aby rozbehol malosériovú výrobu. Vďaka tomu má teraz slovenský start-up predaných 14 kapsúl a prenajíma ďalších 10. Mesiac stála jedna z nich uprostred Times Square a aktuálne si vďaka možnosti prenájmu môžete dopriať pobyt v srdci švajčiarskych Álp vo výške 3000 m. n. m. Svoj inovatívny koncept predstavil tím nedávno predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej pri jej návšteve Slovenska. Svoju vlasť bude Ecocapsule reprezentovať aj v národnom pavilóne na EXPO Dubaj 2021.

Sensoneo ‒ IoT riešenie odpadov v 60 krajinách

Cieľ slovenského Sensonea je zelenší a čistejší svet. Prispieva k tomu svojím riešením manažmentu odpadov. RFID čipy, smart senzory na sledovanie naplnenosti popolníc a systémy Smart Waste Managementu využívajú mestá, továrne, obchodné centrá a reťazce v 60 krajinách sveta. V USA bolo Sensoneo vôbec prvým komerčným riešením, ktoré pri nasadení využilo sieť Internetu vecí NBIoT.

Koncept Sensoneo patrí medzi uznávané a oceňované riešenia a ako druhá slovenská spoločnosť získala prestížny EIC grant od Európskej inovačnej rady. A to všetko aj vďaka investorom Crowdberry, ktorí dohromady investovali 2,2 mil. eur (56 mil. Kč).

Boataround ‒ morskí vlci z Čiech a Slovenska

Hoci ani Česko, ani Slovensko nemajú more, vznikla tu firma, ktorá ľuďom po celom svete sprostredkováva nezabudnuteľné zážitky z dovolenky na lodi. Na začiatku bola vášeň jedného zo zakladateľov pre jachting a skúsenosti oboch pri rozjazde globálneho e-commerce start-upu. Svoju prvú zmluvu s obchodným partnerom podpísali v chorvátskom letovisku na 17 plavidiel. Dnes sa o zákazníkov stará takmer 50 ľudí po celom svete, na portáli nájdete 24 tisíc lodí v 70 krajinách a firma sa usiluje o získanie globálneho Series A financovania. Ako sami tvrdia, Crowdberry je súčasťou ich úspechu.

Dohromady získal Boataround od investorov Crowdberry 1,75 mil. eur (44,6 mil. Kč) a ďalších 620 tisíc eur bola investícia fondu CB Growth ONE. Investori sa môžu tešiť nielen z rastu firmy, ale aj z možnosti ísť na dovolenku pod vlajkou spoločnosti, ktorej pomáhajú k úspechu.

Dúbravská oáza ‒ prvý dom pre seniorov financovaný súkromnými investormi

Kúsok od centra Bratislavy, uprostred vrchu Dúbravská Hlavica, nájdete les, čerstvý vzduch a pokoj. Donedávna ste tu mohli naraziť na rozpadajúci sa komplex budov pôvodne slúžiaci ako pioniersky tábor, neskôr hotel a rekreačno-vzdelávacie centrum. Areál prešiel pred niekoľkými rokmi rekonštrukciou a v roku 2019 tu otvorili súkromné zariadenie pre seniorov Dúbravská oáza.

Tá sa môže pochváliť kapacitou 152 lôžok, vrátane 67 pre nemocných na Alzheimerovu chorobu. Okrem výnimočnej lokality je tento domov sociálnych služieb unikátny aj tým, ako vznikol. Dúbravská oáza je totiž prvý dom pre seniorov v Európe, ktorého výstavbu financovali súkromní investori. Prostriedky na dokončenie rekonštrukcie vo výške 2,2 mil. eur (56 mil. Kč) poskytli práve investori Crowdberry, ktorí takto pomáhajú riešiť pálčivý problém nedostatku miest v domovoch so špeciálnou starostlivosťou. V súčasnosti prebieha ďalšie investičné kolo a vy sa tak môžete pridať.

Staňte sa spolumajiteľom
Viac o príležitosti Dúbravská oáza

GymBeam – disrupcia trhu s fitness výživou

Košický e-shop vyvíja, predáva a distribuuje fitness výživové doplnky, funkčné potraviny a vybavenie pre aktívny životný štýl. Pôsobí na trhu, kde vždy dominovali veľkí hráči alebo naopak, lokálne kamenné predajne. Stavil však na on-line prostredie a digitalizáciu. Každý deň tak putuje zo slovenského automatizovaného distribučného centra milovníkom zdravého životného štýlu a cvičenia cca 8000 zásielok. Práve automatizácia a tiež vybudovanie vývojového centra pre svoje výrobky je to, čo zaujalo investorov Crowdberry, ktorí firme GymBeam poskytli 6 mil. eur (asi 153 mil. Kč, v koinvestícii so Slovak Investment Holding). Firma okrem toho skvele kráča k svojmu cieľu: stať sa do roku 2024 jednotkou v strednej a východnej Európe a dosiahnuť obrat 100 miliónov eur.

MultiplexDX ‒ vyššia šanca na prekonanie rakoviny

Spoločnosť MultiplexDX je inovatívna biotechnologická spoločnosť založená medzinárodnom tímom renomovaných vedcov s koreňmi na Slovensku. Zameriava sa na vývoj výrobkov, ktoré pomôžu upresniť diagnostiku rakoviny, znížiť počet chybných diagnóz a podstatne zvýšiť počet ľudí, ktorí rakovinu prekonajú. Investori pomocou Crowdberry poskytli 1,2 mil. eur (30 mil. Kč). Opäť tak ukázali, že pri investíciách je dôležitý aj zmysel výrobku, ktorý financujú. Len si predstavte, aké to je prispieť na takýto dôležitý výskum a mať tak zásluhu na zlepšení života mnohých ľudí.

MultiplexDX je prvá slovenská spoločnosť, ktorá získala EIC grant. V roku 2020 spoločnosť vyvinula kľúčové komponenty prvej slovenskej diagnostickej súpravy PCR IVD na COVID-19. Vedecký potenciál tímu je motorom ďalšieho rastu firmy, ktorá sa čoraz viac presadzuje na zahraničných trhoch. Významné postavenie MultiplexDX získal v oblasti diagnostiky rakoviny aj pri vývoji PCR a LAMP testov na koronavírus. Doma na Slovensku sa firma výrazne zaslúžila o popularizáciu vedy. 

Isadore ‒ z Púchova na Tour de France

Isadore Apparel vyrába oblečenie pre cyklistov z vysokokvalitných prírodných a technických materiálov s dôrazom na funkčnosť, štýl, ekologický prístup a udržateľnosť výroby. Pri výrobe využíva bohaté skúsenosti zakladateľov z najväčších svetových pretekov, ktorí zostali verní rodnému Púchovu. Zo Slovenska tak putujú dresy do celého sveta a globálny je aj marketing firmy.

Reklama od Isadore Apparel, ktorá zábavnou formou odhaľuje úskalie cyklistiky, bavila divákov naprieč kontinentmi počas Tour de France v roku 2020 a ešte väčšiu radosť urobila investorom, ktorí Isadore verili. V roku 2021 mohli podporovatelia firmy vidieť Isadore na Giro d’Italia a Tour de France. Firma, ktorá má dnes tržby 4,5 mil. eur a patrí do top 10 v segmente cyklistického oblečenia, si postupne podmaňuje západoeurópske trhy. Nezaháľa však ani doma.

 V septembri 2021 otvorila firma Isadore svoju prvú kamennú predajňu a zároveň komunitné centrum. V historickej budove nazvanej Pradiareň 1900 v Bratislave tak všetci fanúšikovia cyklistiky (napríklad aj investori) môžu sledovať preteky, poradiť sa o nových trasách alebo sa stretnúť s ďalšími nadšencami či zakladateľmi firmy bratmi Velitsovcami.