Zakladatelia obchodu Freshlabels: Hľadáme investorov s dobrou karmou

SME

25. 5. 2021

Zakladatelia obchodu Freshlabels: Hľadáme investorov s dobrou karmou

Jakub Veselský a Jan Bouška sú priatelia, ktorých spája móda. Zakladajú si na tom, aby vo svojom obchode Freshlabels predávali poctivé a najmä udržateľné oblečenie a doplnky. Pre pandémiu museli škrtať aj prepúšťať, hovoria však, že to v konečnom dôsledku viedlo k zefektívneniu ich podnikania. Plánujú expanziu do krajín západnej Európy – začali Nemeckom a ďalšie trhy chcú dobiť aj vďaka investíciám, ktoré získavajú na investičnej platforme Crowdberry.

Odkiaľ pochádza nápad založiť Freshlabels?

Jakub Veselský: Už roky sme kamaráti. Začali sme sa stretávať pri rôznych športoch, na horách a potom sme študovali na rovnakej vysokej škole. Popri tom nás spájal dizajn, architektúra, kultúra aj móda. Obaja sme sa však streli s tým, že sme mali problém zohnať v Česku veci, ktoré by sa nám páčili. Uvedomili sme si, že podobný problém môže mať veľa ľudí. Rozhodli sme sa preto prinášať veci, ktoré majú pridanú hodnotu, príbeh a kvalitu.

Čím sa dajú charakterizovať produkty, ktoré ponúkate?

Jan Bouška: V čase, keď sme Freshlabels zakladali, do strednej Európy prichádzali fast fashion reťazce a skateboardové obchody, z ktorých sme aj my čiastočne vyrástli. Hľadali sme však kreatívnu alternatívu. Záležalo nám na kvalite a časom sa k tomu pridala aj udržateľnosť, ktorá postupne začala čoraz viac zaujímať aj zákazníkov. Za posledných šesť až osem rokov sa stala výrazným kritériom pri nákupe. Zároveň sa takéto značky začali viac objavovať aj na veľtrhoch. Dnes je už udržateľnosť témou pre úplne každú značku alebo pre každý segment.

Vždy som chcela túto otázku pri rozhovore spýtať, ale čo máte teraz na sebe?

Jan Bouška: Ja mám tričko od Colorful Standard a džíny od nemeckej značky MUD Jeans, ktorá veľa recykluje, upcykluje svoje produkty a vyrába ich z organickej bavlny.

Jakub Veselský: Ja mám Thinking MU tričko, to je španielska značka, ktorá vyrába udržateľné oblečenie a nohavice od švédskej firmy Knowledge Cotton. To je spoločnosť, ktorá už dlho funguje na princípe udržateľnosti. A ešte mám švajčiarske ON Footwear topánky, ktoré mám veľmi rád.

Je pre vás pri výbere značiek, dôležitá ich veľkosť?

Jakub Veselský: Snažíme sa byť bez predsudkov. To znamená, dať všetkým šancu presvedčiť nás, či to za to stojí alebo nie.

Podľa akých kritérií dnes ľudia nakupujú?

Jakub Veselský: Obrovský boom u nás minulý rok zažili napríklad tepláky (smiech).

Vnímate svoju zodpovednosť aj v edukovaní zákazníkov?

Jakub Veselský: Snažíme sa robiť službu pre zákazníka, pretože je nám jasné, že nie každý má čas na to, aby denne čítal články o rôznych trendoch z oblasti ekológie. Berieme to tak, že tieto veci chceme dostávať k ľuďom kondenzovanou formou, aby sa už ničím nemuseli zaoberať.

Jan Bouška: S odborníkmi sme vyvinuli vlastný dotazník, ktorý posielame značkám a získavame tak podrobné informácie, ktorých vyhodnotenie potom firmy formálne podpisujú. Výsledok tiež v prehľadnej forme zobrazujeme na našom webe. Ak je značka udržateľná, udeľujeme jej takzvaný “sustainable tag”. Zákazník si tak vie pozrieť, čo ktorá značka pre udržateľnosť robí a v čom je aktívna.

Koľko percent značiek vo vašom portfóliu sa dá považovať za udržateľné?

Jan Bouška: V sezóne jar/leto 2021 sme nakúpili 60 % tovaru od značiek, ktoré splnili naše kritériá udržateľnosti. Pre jeseň/zimu 2021 sme si stanovili za cieľ zvýšiť tento podiel na 75 %.

Ako prežívate pandémiu koronavírusu?

Jakub Veselský: Snažím sa tým veľmi netrápiť a skôr sa zaoberať inými vecami ako pandémiou. Ale je to samozrejme ťažké, pretože to ovplyvňuje všetky aspekty života.

Jan Bouška: Mne sa asi vystriedali všetky fázy pocitov. Zo začiatku ma to vlastne nakoplo, ale to trvalo veľmi krátko.

A ako pandémia ovplyvnila Freshlabels?

Jakub Veselský: Začiatok nás zastihol v čase najväčšieho rozpuku. Druhý polrok roku 2019 bol najlepší, aký sme v histórii zažili a boli sme pripravení na ďalší krok. Prišla však pandémia a namiesto toho, aby sme rýchlo rástli, sme museli vymýšľať rôzne scenáre a pripravovať sa na všetky možnosti. Robili sme veľa rôznych opatrení, napríklad sme museli zavrieť sklad, prestali sme prijímať tovar. Náklady sme osekali na minimum, museli sme znižovať mzdy aj prepúšťať, bolo to depresívne. Zároveň sme sa ale konečne mohli venovať procesom, na ktoré sme sa dlho chystali, takže to bolo aj prínosné. Druhý polrok 2020 dopadol s ohľadom na okolnosti super. Mali sme celkom dobrý obrat a celkovo sa ukázalo, že sme sa neflákali a prinieslo to svoje ovocie. Od otvorenia obchodov začiatkom mája sa situácia začala zlepšovať. Tri štvrtiny plánu, ktorý sme mali na mesiac, sme dosiahli za prvý týždeň. Takže to funguje super a online sa nakopol tiež. Ľudia začali cítiť potrebu obliecť sa, tešili sa, že konečne môžu ísť von, chceli mať nový batoh, nové topánky…

Ako sa vám zmenil obrat v rokoch 2019 a 2020?

Jakub Veselský: V roku 2019 sme mali obrat asi 150 miliónov korún (5,89 mil. eur). Za štyri predošlé roky sme strojnásobili obrat, takže to bol rýchly rast. Zato v roku 2020 sme dosiahli obrat asi 122 miliónov (4,79 mil. eur). Väčšina prepadu bola zo zatvorených kamenných prevádzok. Máme tri obchody, dva v Prahe a jeden v Berlíne. Sú v oblastiach atraktívnych pre turistov, takže tí nám chýbali tiež.

Aký je to pocit mať obchod v Berlíne?

Jakub Veselský: Najprv to bolo obrovské vzrušenie. Šli sme do niečoho, čo sme nepoznali, ale boli sme presvedčení, že to musí fungovať. Ale nebolo to len super. Mali sme aj víkend, keď sme s Honzom museli zobrať vedro ružovej farby, sadnúť do dodávky a ísť tam maľovať polystyrénový stĺp, ktorý je uprostred obchodu. Firma, ktorá nám to robila, v ten víkend nemohla, tak sme sa zbalili a išli sme to natrieť sami. To bola prvotná eufória. Dnes otázka stojí tak, aké to je mať v Berlíne obchod, ktorý je od polovice decembra zatvorený, a ktorý dotujeme.

Koľko zamestnancov ste celkovo museli prepustiť?

Jakub Veselský: Zhruba tretinu. Dnes v tom však vidíme aj príležitosť ako začať niektoré procesy manažovať efektívnejšie.

Ako pandémia zmenila vašu stratégiu v porovnaní s koncom roka 2019?

Jan Bouška: Počas pandémie sme sa veľmi dôkladne pozerali na produkty, ktoré predávame a na to, či spĺňajú všetky naše kritériá a či zapadajú do konceptu. A tiež sme sa snažili zjednotiť komunikáciu Freshlabels a posolstvo, ktoré vysiela.

Jakub Veselský: Namiesto toho, aby sme si nechali stratégiu nabúrať, ešte viac sme v nej pritvrdili. V celom odvetví sa toho ale veľa zmenilo. Z týždňa na týždeň sme nevedeli, či sa budú obchody otvárať alebo nie. Tovar sa objednáva pol roka vopred a nikto nevedel, ako to bude. Sú to konzekvencie, ktoré nás ovplyvňujú dnes a ešte niekoľko rokov budú. Celý biznis je veľmi zasiahnutý. Máme pripravený plán na štyri roky, ktorým chceme využiť veľký potenciál, ktorý vidíme v prvom rade v západnej Európe. Pre jeho naplnenie chceme rozšíriť ponuku a naďalej zefektívňovať proces, analýzu, zlepšiť personifikáciu. Na to všetko potrebujeme financie, ktoré teraz zháňame prostredníctvom investície.

Plánujete získať investíciu vo výške 1,5 milióna eur na expanziu na nemecký trh. Ako to s ňou vyzerá?

Jakub Veselský: Pozitívne. V tejto chvíli máme asi polovicu. S takouto sumou sme schopní perfektne začať napĺňať plán, ktorý máme. Náš cieľ je aj o raste, ktorý by mal byť v nasledujúcich troch až štyroch rokoch na troj až štvornásobok súčasného obratu. Chceme sa zamerať primárne na Nemecko, kde sme aktívni od polovice roku 2019. Vtedy tiež k českej a slovenskej mutácii nášho eshopu pribudla anglická na doméne .com a neskôr aj nemecká. Náš primárny fokus do budúcna je teda na Nemecko. A keď tam dosiahneme istú hranicu, začneme sa venovať aj ďalším trhom, ktoré sa nám dnes rysujú ako zaujímavé, keďže tam prirodzene rastieme bez nejakého väčšieho pričinenia.

Koľko percent vášho obratu vytvára nemecký trh?

Jakub Veselský: Asi štvrtinu až tretinu. Česko tvorí asi polovicu a o zvyšok sa delia Slovensko a ostatné európske trhy s tým, že Slovensko je silnejšie.

Prečo ste sa rozhodli expandovať na západ?

Jan Bouška: Po spustení domény .com a doručovania do krajín Európskej únie sme sledovali prirodzený vývoj, ktorý potvrdil naše očakávania, teda že dopyt zo západnej Európy u nás bude prevyšovať nad dopytom z východnej Európy. Najsilnejšie boli od začiatku Nemecko a Veľká Británia. S ohľadom na veľkosť trhu a množstvo kontaktu, ktoré sme v Nemecku mali, sme sa rozhodli v prvom rade zameriavať naň. Toto rozhodnutie podporila aj rastúca afinita nemeckej spoločnosti k zeleným témam.

Jakub Veselský: Pochádzame z Teplíc, kde aj čiastočne pôsobíme. Náš sklad aj firma sú zhruba 15 minút od nemeckej hranice, takže je výhodou, že máme „české náklady a nemecké služby“. Asi pred mesiacom sme podpísali zmluvu s nemeckým DHL, takže sme schopní doručovať tovar už na druhý deň po celom Nemecku. Máme ceny a rýchlosť nemeckého e-shopu ale firemné náklady českého.

Rastovú investíciu hľadáte na platforme Crowdberry. Prečo?

Jakub Veselský: Vďaka Crowdberry nezískame len jedného investora, ale skupinu ľudí, ktorí už museli vo svojom živote niečo dosiahnuť a majú skúsenosti. A predstava, že sa pri dôležitých rozhodnutiach môžete o radu obrátiť nie na dvoch, ale napríklad na tridsať ľudí, ktorí majú rovnaký záujem ako vy, mi príde skvelá.

Máte predstavu, kto by mal byť vaším investorom alebo na druhej strane, existujú subjekty, ktoré za sebou nechcete?

Jan Bouška: Chceli by sme, aby ľudia, ktorí do nás investujú, mali skúsenosti a aby boli ochotní ich zdieľať. Viac hláv viac vie. Čo sa týka toho, koho by sme nechceli, ťažko povedať. Budeme samozrejme radi, keď budeme ľudsky na rovnakej lodi. Jednoducho, hľadáme investorov s dobrou karmou.

Jakub Veselský: Želali by sme si, aby naši investori hľadali v investícii viac, než len peniaze. Aby ocenili to, čo robíme aj s ohľadom na to ostatné a snažili sa nám maximálne pomôcť. A samozrejme, radšej budeme mať 50 investorov, ktorí nám budú pomáhať, než mať 10 veľmi bohatých, ktorí nám budú iba posielať peniaze.

Prečo by sa niekto mal stať vaším investorom?

Jan Bouška: Podľa mňa by sa naším investorom mal stať niekto, kto si myslí, že predaj módy sa dá posunúť správnym smerom, a že môže vzniknúť protipól nielen k rýchlej móde a k reťazcom, ale aj ku konglomerátom ako Amazon a podobní giganti. Že tu fakt môže vzniknúť silný, progresívny, nezávislý predajca štýlovej a udržateľnej módy, a že sa zo stredoeurópskeho projektu môže stať projekt pre celú Európu.

Jakub Veselský: Chceme predávať skvelé produkty, inovatívnym spôsobom a s ohľadom na prostredie okolo nás. Pokiaľ to je niekomu sympatické a chcel by tomu pomôcť, má príležitosť.

Text vznikol v spolupráci s Denníkom N.