Glycanostics získal prestížny grant od Európskej rady pre inovácie

Start-up

21. 10. 2021

Glycanostics získal prestížny grant od Európskej rady pre inovácie

Do slovenskej biotechnologickej spoločnosti v septembri investovalo 40 Crowdberry investorov spolu s investičným fondom CB Growth ONE kapitál v celkovej výške 1 milión eur. Ďalšie 2 milióny teraz Glycanostics získava od EK. Je pritom len treťou spoločnosťou zo Slovenska, ktorá grant od Európskej rady pre inovácie (EIC) získala. Ďalšími spoločnosťami boli MultiplexDX a Sensoneo, ktoré sú tiež súčasťou nášho portfólia.

Slovenská biotechnologická spoločnosť Glycanostics uspela ako jedna zo 65 firiem medzi viac než štyrmi tisícmi uchádzačov v celoeurópskej výzve EIC Accelerator. Spoločnosť, ktorá pôsobí v oblasti včasné diagnostiky rakoviny, využije grant na dokončenie proteínového štandardu, klinické validácie, ale aj ďalší vývoj a patentovanie biomarkerov, aby bola pripravená na získanie CE registrácie pre uplatnenie sa na trhu. Je to výborný signál i pre súkromných investorov, ktorých tiež presvedčil potenciál produktu a tímu Glycanostics.

EIC Accelerator je finančnou schémou programu Európskej rady pre inovácie (EIC) v európskom programe Horizon Europe. Jeho cieľom je podporiť ďalší rozvoj prelomových inovatívnych riešení od začínajúcich firiem a malých a stredných podnikov, pričom značná časť je zameraná práve na strategické inovácie v oblasti zdravotníctva, ale aj digitálne technológie a projekty podporujúce ciele Európskej Zelenej dohody. Tento rok prerozdelila Európska rada pre inovácie celkovo 136 miliónov eur medzi 65 európskych spoločností vo forme grantov, vrátane slovenskej spoločnosti Glycanostics. Ďalších 227 miliónov eur môžu spoločnosti získať vo forme priamych investícií od EIC fondu.  

„Získanie tohto prestížneho grantu je pre nás ocenením nášho 10 rokov trvajúceho výskumu, ako aj veľkým prejavom dôvery. Je zároveň dôkazom, že aj na Slovensku vznikajú prevratné inovatívne riešenia. My sme radi, že sa môžeme podieľať na formovaní slovenského biotechnologického priemyslu, ktorý dnes získava na význame viac ako kedykoľvek predtým.“ Eva Kováčová, CEO.

„Ako sme komunikovali porotcom z EIC, pre nás je to predovšetkým otázka hodnôt. Vyvinuli sme prevratnú technológiu, ktorá dokáže pomôcť zachrániť životy miliónom ľudí na celom svete. V Glycanostics preto považujeme za našu povinnosť sprístupniť túto inováciu pacientom na celom svete tak rýchlo, ako to bude možné. Zároveň chceme vytvárať na Slovensku nové pracovné pozície s vysokou pridanou hodnotou, a tým pomôcť šikovným ľuďom podieľať sa na formovaní našej budúcnosti“, dodáva Eva Kováčová.

Spoločnosť Glycanostics založili v roku 2017 uznávaní slovenskí vedci s medzinárodnými skúsenosťami – Ján Tkáč a Tomáš Bertók, pôvodne z Chemického ústavu SAV. Zameriava sa na oblasť diagnostiky rakoviny s cieľom priniesť na trh presné, neinvazívne a cenovo dostupné testy nádorového ochorenia prostaty. Ide o prelomovú metódu na základe vyšetrenia z krvi, ktorá má potenciál škálovania na ďalších 10 typov rakoviny a tiež globálny komerčný potenciál. Práve v oblasti rozvoja podnikania spoločnosti významne pomáha Eva Kováčová, ktorá sa k tímu pridala začiatkom tohto roka. Do tímu prináša bohaté dlhoročné znalosti v oblasti komplexných medzinárodných farmaceutických fúzií, akvizícií a procesu licencovania.

„Zdravie je pre každého z nás nesmierne dôležité a vďaka jedinečným osobnostiam, ako je tím Glycanostics, bude na trhu už čoskoro najpokrokovejšia metóda včasnej a presnej diagnostiky rakoviny prostaty. Môže zachrániť mnoho ľudských životov po celom svete. Navyše, rýchlo rastúci segment biotechnológií, ktorých hodnota celosvetovo rastie je predurčený na trhový úspech. Tieto faktory presvedčili aj Crowdberry investorov, ktorí spoločnosti poskytli rastový kapitál. Vyslali tak jasný signál, že namiesto kúpy akcií kótovanej US firmy, chcú spoluvlastniť slovenský Glycanostics a podieľať sa na komercializácii slovenského produktu na globálnom trhu,“ vysvetľuje Branislav Hóz, investičný manažér Crowdberry.

Investičná platforma Crowdberry, ktorá umožňuje priame investície do dynamických českých a slovenských firiem a nehnuteľností, poskytla Glycanostics začiatkom septembra rastovú investíciu v objeme 1 milión eur. Poskytnutý kapitál bol financovaný v koinvestícii s investičným fondom CB Growth ONE. EIC grant získala spoločnosť Glycanostics ako tretia spoločnosť z portfólia Crowdberry (predtým MultiplexDX a Sensoneo) a zároveň tretia spoločnosť v histórii Slovenska.