Investície do realít lákajú vďaka svojej stabilite aj ako ochrana proti inflácii

Real Estate

27. 7. 2022

Investície do realít lákajú vďaka svojej stabilite aj ako ochrana proti inflácii

Nehnuteľnosti platia ako stabilná a zabezpečená investícia. Z interného prieskumu spoločnosti Crowdberry realizovaného v úvode tohto roka vyplýva, že ide o obľúbený investičný nástroj, ktorý vyhľadáva viac ako 50 % investorov. V súčasnosti, keď nielen v dôsledku geopolitickej situácie rastie inflácia dvojciferným tempom, význam investícií do nehnuteľností ešte viac vzrástol, a to práve kvôli stabilite a hmotnému zabezpečeniu. Navyše sa dá očakávať, že vplyvom týchto tlakov dôjde k preceneniu trhu. Pre investorov to môže znamenať aj príležitosť zachytiť správny okamih u niektorých investícií ešte pred nárastom ich hodnoty.

Investičná platforma Crowdberry umožňuje súkromným investorom spoluvlastniť firmy a nehnuteľnosti. Od jej založenia preinvestovala cez investičnú platformu, ako aj investičné fondy, kapitál presahujúci 50 miliónov eur. Zhruba štvrtina smerovala do nehnuteľností a developerských projektov a týchto príležitostí v súčasnosti pribúda. Vzhľadom k súčasnej situácii na trhu sa očakáva, že realitný segment bude investorov priťahovať stále viac. Nehnuteľnosti ale málokedy ponúkajú výnosy presahujúce 10 %, túto úroveň dosahujú zvyčajne len developeri alebo veľké  inštitucionálne fondy.

„Investície do developmentu majú zmysel najmä z dlhodobého hľadiska, kedy sa vytvára hodnota v čase a takáto investícia funguje ako zaujímavá ochrana kapitálu. Navyše, včasným vstupom do projektu získava investor možnosť podieľať sa na výnosoch, ktoré môžu prevyšovať bežnú mieru."

Cez Crowdberry môžu súkromní investori v prípade novej výstavby investovať v počiatočných fázach do akvizícií pozemkov alebo účelových spoločností – teda ešte pred začatím samotnej výstavby. „Investície do developmentu majú zmysel najmä z dlhodobého hľadiska, kedy sa vytvára hodnota v čase a takáto investícia funguje ako zaujímavá ochrana kapitálu. Navyše, včasným vstupom do projektu získava investor možnosť podieľať sa na výnosoch, ktoré môžu prevyšovať bežnú mieru," hovorí investičný manažér Crowdberry Jan Rovný. Podobne to bolo v prípade investícií do developerských projektov spoločnosti KLM, na ktorých sa investori priamo podieľali.

Patrí medzi ne retailový park v Piešťanoch a logistické haly v Nitre a Trnave. Logistická hala v Trnave je práve príkladom investície, kde mali investori možnosť vstúpiť do projektu v počiatočnej fáze a podieľať sa na výnosoch z výstavby plne prenajatej haly s 10-ročnou nájomnou zmluvou. Hala má významné postavenie v distribučnej sieti najväčšej balíkovej spoločnosti Slovak Parcel Service, ktorá vďaka plne automatizovanej spracovateľskej linke dokáže efektívne uspokojovať potreby rastúceho e-commerce trhu. Investícia navyše prišla v príhodnom čase, kedy sa rast trhu elektronického obchodu zrýchlil vplyvom pandémie Covid-19. V dôsledku toho sa od dokončenia a uvedenia do prevádzky zvýšila aj hodnota haly.  „Hala KLM v Trnave bola na konci roka 2021 nezávisle ohodnotená o 19 % vyššie oproti predpokladanej predajnej cene," dodáva investičný manažér Samuel Frankl zo spoločnosti Crowdberry.

Medzi investormi v realitnom segmente vzbudili záujem aj príležitosti z ďalších sektorov, vrátane oblasti poskytovania špecializovanej starostlivosti pre seniorov či rekreačného bývania. Príkladom sú investície do výstavby a rekonštrukcie moderného Alzheimer centra v Bratislave – Dúbravská oáza, alebo možnosť investovať do akvizície  pozemku na realizáciu apartmánového projektu v obľúbenej českej lokalite pri Lipne. Do bratislavského domova seniorov vložili investori už zhruba 2,5 milióna eur. Dnes zariadenie s viac ako 150 lôžkami dosahuje 70 % naplnenosť a toto číslo stále rastie. Do projektu na Lipne vstúpilo vyše 70 českých a slovenských investorov s celkovým objemom investícií takmer 1,9 milióna eur, pričom developer v súčasnosti pracuje na vydaní stavebného povolenia. Ide teda presne o typ investícií, do ktorých mali investori príležitosť vstúpiť v rannej fáze.

V súčasnosti sa prostredníctvom investičnej platformy uchádza o kapitál investorov projekt spoločnosti Arcona Capital, ktorá chce v lokalite Úvaly pri Prahe realizovať už štvrtú fázu rezidenčného developmentu. Súkromní investori majú možnosť spoluvlastniť projekt spolu s medzinárodne pôsobiacim fondom, ktorý spravuje aktíva v hodnote vyše 400 miliónov eur.  A zároveň vedľa realitného fondu CB Property Investors, založeného Crowdberry, ktorý do investície vstupuje ako hlavný investor. Výstavba v pokojnej časti na okraji Prahy počíta s trendom, kedy sa stredná trieda bude za vlastným bývaním naďalej presúvať mimo centrum Prahy.

O rezidenčnom projekte v Úvaloch
Zistiť viac

Fond CB Property Investors, ktorý vytvára zmiešané portfólio a v duchu Crowdberry filozofie ponúka kvalifikovaným investorom možnosť podieľať sa na zisku už pri vytváraniu hodnoty, naviac nedávno dokončil akvizíciu budovy v Ivančiciach pri Brne. Tá už bola skolaudovaná a mala by byť uvedená do prevádzky na konci leta ako nový domov pre seniorov s názvom Dobré časy. Zariadenie bude poskytovať kombináciu domova so zvláštnym režimom pre seniorov trpiacich Alzheimerovou chorobou či inými psychickými ťažkosťami, ako aj opatrovateľské lôžka pre dlhodobú starostlivosť. K dispozícii bude celkom 167 lôžok. Na jeseň bude investičná príležitosť sprístupnená aj individuálnym investorom prostredníctvom platformu Crowdberry.