isklad: Klienti riadia svoje e-shopy

Hospodárske NovinySME

4. 11. 2020

isklad: Klienti riadia svoje e-shopy

Z e-shopu vyrástli vďaka unikátnemu vlastnému softvéru na logistické centrum. Dnes poskytujú bezkonkurenčné služby takmer stovke e-shopov.

Každý rýchlo rastúci e-shop, ktorý si chce udržať zdravú maržu, musí začať automatizovať procesy a zefektívniť všetko, čo sa dá – od skladovania cez kompletizáciu objednávok, doručenie zákazníkovi až po vybavovanie reklamácií či spracovanie vratiek. Martin Mitošinka mal vlastný e-shop, preto sa vedel vžiť do potrieb klienta – internetového predajcu. Vlastné softvérové riešenie pre sklad a logistiku malo v prvom pláne za cieľ zefektívniť a automatizovať prevádzku jeho obchodu. „V istom bode som si uvedomil, že by bola škoda, keby tento večne rozvíjajúci sa systém nemohli využívať aj ďalšie e-shopy, a tak som svoj e-shop začal transformovať na niečo nové, úplne iné,“ spomína na začiatky zakladateľ a CEO spoločnosti isklad.

Rozvoj a perspektívy

Transformácia e-shopu na logistické centrum sa po niekoľkoročnom vývoji softvéru začala v roku 2015. O rok nato začal isklad poskytovať služby prvým e-shopom. „Začiatky boli veľmi rýchle. Do hlavného tímu som zobral dvoch najlepších ľudí z vtedajšieho e-shop biznisu, našli sme dvoch veľmi šikovných programátorov a v sklade behali dvaja skladníci, ku ktorým sme sa často pridávali, lebo sme pravidelne nestíhali,“ hovorí Martin Mitošinka. Hneď v prvom mesiaci fungovania webovej stránky iskladu sa objavil prvý významný klient z Nemecka. Za pár týždňov z desiatok objednávok denne boli stovky, niekedy aj tisícka, a to do štyroch krajín naraz.

„Cieľom bolo udržať náklady na minime, aby čo najmenej ľudí za čo najkratší čas zabalilo čo najväčší počet objednávok. A to sa aj podarilo – a to prostredníctvom vývoja vlastnej aplikácie, ktorú si skladník nainštaluje na svojom telefóne, a tá ho pri všetkých úkonoch hlasovo a vizuálne naviguje,“ objasňuje riaditeľ spoločnosti.

Odvtedy skompletizovali a odoslali vyše 1,5 milióna zásielok, v sklade pracuje denne priemerne 20 skladníkov, obsluhujú tu 95 e-shopov, zásielky expedujú do celého sveta. V rámci EÚ sú vďaka partnerským kuriérskym spoločnostiam schopní doručiť zásielky vo viacerých krajinách do jedného či dvoch pracovných dní za ceny porovnateľné s lokálnymi službami. Nízku cenu doručenia dosahujú vďaka vlastným linkám, ktoré denne odvážajú zásielky priamo do krajín, kde ich potom lokálne kuriérske spoločnosti už doručujú zákazníkom.

Podľa Mitošinku je veľkou výhodou iskladu spojenie väčšieho množstva e-shopov pod jeden logistický systém, ktorý dáva priestor na vyjednávanie výhodných podmienok s dodávateľmi. Výsledkom sú služby, ktoré klientom nielen automatizujú prevádzku e-shopu, ale aj znižujú náklady.

„Významným hráčom v poskytovaní fulfillmentu a logistiky sa stane tá firma, ktorá dokáže zastrešiť čo najväčší počet e-shopov, a to bez ohľadu na ich veľkosť. Náš softvér, prostredníctvom ktorého si klienti riadia svoje e-shopy prakticky bez nášho zásahu, bude hrať kľúčovú rolu,“ je presvedčený Mitošinka.

Aktuálny systém je schopný obslúžiť tisícky e-shopov, najmä startupy, začínajúce či stredne veľké e-shopy, ktoré potrebujú rýchlo expandovať na nové trhy. Tým sa konkurencia vyhýba, lebo bez špeciálneho softvéru nie sú schopní zvládať veľké množstvá individuálnych požiadaviek.

Dokázali reagovať na krízu

Počas mesiacov pandémie koronavírusu logistika musela preukázať vysokú mieru flexibility. iskladu sa darilo, zaznamenal zvýšený dopyt po službách. „Niektorým klientom predaje klesli, iným zase stúpli, ale vo všeobecnosti nám počet klientov aj zásielok určite narástol,“ potvrdzuje Martin Mitošinka a vykresľuje situáciu: „Náš biznis model nám umožňuje pracovať aj s väčším počtom menších či stredných klientov. Rýchly onboarding nového klienta, ktorý vieme zvládnuť do 30 minút, hoci iným fulfillment centrám to môže trvať niekoľko dní či týždňov, sa ukázal ako mimoriadne efektívny. Keď jednému významnému klientovi klesol obrat o 50 percent, my sme ho nahradili počas troch týždňov asi 25 menšími zákazníkmi. Podržal nás teda najmä náš systém a noví klienti, ktorých sme rýchlo napojili na isklad službu.“

E-shop vie aj počas krízy hibernovať a znížiť tak svoje náklady až na úroveň 35 eur mesačne (jediný fixný mesačný poplatok za službu). Naopak, ak e-shopu zo dňa na deň príde o tritisíc objednávok viac, ako čakal, vie, že isklad tieto objednávky vybaví.

Čo tvorí hodnotu vašej spoločnosti, opýtali sme sa Martina Mitošinku. „Je to náš softvér, ktorý má dnes už 5,6 milióna riadkov kódu a dosiaľ vyžadoval viac ako 12-tisíc programátorských hodín. Softvér automatizuje e-shopom operácie a umožňuje im všetky nastavenia či rozhodnutia robiť instantne cez online prostredie. Dokáže okrem iného napríklad aj zbierať finančné prostriedky (dobierky) za zásielky v rôznych krajinách a menách bez potreby, aby klient otváral bankové účty v zahraničí. Spravuje tiež vratky či reklamácie od konečných príjemcov zásielok alebo umožňuje exportovať produkty na marketplace, ako je napríklad mall.sk/cz.“

Vstup crowd investorov do biznisu

„V našej expanzii nám v súčasnosti bráni len fyzický priestor a absencia robotických technológií – automatizácia v sklade. Nový sklad s rozlohou 9 700 štvorcových metrov sme už našli a vhodné technologické riešenie do skladu, ktoré ideme priamo napájať na náš softvér, tiež,“ vysvetľuje Martin Mitošinka. O Crowdberry sa dozvedel od jedného z partnerov. „Zaujalo ma, že do firmy umožňujú investovať komukoľvek, koho náš projekt zaujme, a to s minimálnou investíciou od 10-tisíc eur. Vďaka tomu môže vzniknúť zaujímavá skupina ľudí, ktorá firmu posunie ďalej nielen finančne, ale aj svojimi postrehmi, nápadmi či spájaním s potenciálnymi partnermi či klientmi,“ dodáva zakladateľ spoločnosti isklad. Firma použije investíciu na nákup technológie, ktorá postupne umožní kompletizovať až 30-tisíc objednávok denne. Unikátnym spojením vlastného softvéru a technológií tak môže vzniknúť najmodernejšie fulfillment centrum v strednej Európe. Cieľová suma investície je tri milióny eur.

„Predstavte si, že aj nový e-shop, ktorý len včera vznikol, má okamžite k dispozícii nástroj na globálnu expanziu a logistickú sieť, ktorú by musel budovať vo vlastnej réžii niekoľko rokov,“ hovorí Martin Mitošinka, ktorý za najväčší úspech považuje to, že sa im podarilo postaviť službu, ktorá vie pomôcť veľkému počtu e-shopov, a to v globálnom meradle. „Som nesmierne vďačný okolnostiam, svojmu tímu a vôbec ľuďom okolo seba, že môžem byť toho súčasťou.“

Článok vznikol pre seriál Investície v biznise ekonomického denníka Hospodárske noviny.