Malý gazda – cesta z rodinnej mini-mliekarne na prémiovú mliečnu manufaktúru s medzinárodnými ambíciami

SME

21. 8. 2019

Malý gazda – cesta z rodinnej mini-mliekarne na prémiovú mliečnu manufaktúru s medzinárodnými ambíciami

Tradícia výroby jogurtov je v regióne strednej Európy silne zakorenená. Veď Československo drží svetové prvenstvo vo výrobe ovocného jogurtu - za prvej republiky ho vyrábala Radlická mliekareň v Prahe a vďaka jeho inovatívnosti a znamenitej chuti ho vyvážala do 14 krajín Európy.

Československo tým potvrdilo svoju históriu a pokrokovosť v potravinárstve. Z tradičnej výroby sa však postupom času upustilo a s dôrazom na zníženie ceny prišli tiež ústupky v kvalite. 1,2 milióna vyrobených jogurtov Malý gazda v minulom roku však hovoria jasnou rečou - dopyt po kvalite a zdravých produktoch aj za cenu vyšších výrobných nákladov rastie a do popredia sa opätovne dostáva slávne príslovie - "you are what you eat" (v prekl. "ste to, čo jete"). Aj preto sme po dôkladnom zvážení v spolupráci s profesionálnym potravinárskym investorom vybrali firmu Malý gazda na našu investičnú platformu s cieľom priniesť nové a pritom tradičné produkty, čo najväčšiemu okruhu zákazníkov.

Prvýkrát som sa s manželmi Zuzanou a Jozefom Ševcovými, zakladateľmi a majiteľmi spoločnosti Malý gazda, stretol minulý rok v Banskej Bystrici - s veľkým zanietením mi rozprávali, prečo sa v roku 2013 rozhodli opustiť svoje zamestnania (Zuzana pracovala vo finančných službách, Jozef na polícii) a naplno sa začali venovať tradičným produktom z mlieka. Ich presvedčenie o produktoch vyrábaných pôvodnou metódou zrenia v skle a z každodenne čerstvého mlieka bez akýchkoľvek ďalších ústupkov ma ihneď zaujalo a množstvo predaných jogurtov, a to bez marketingu a propagácie bol jasný signál, že na trhu vzniká atraktívny no málo obsadený segment.

Dnes je Malý gazda s výrobnou prevádzkou v Prešove už zabehnutou firmou, ktorá na slovenskom trhu pôsobí už siedmy rok. V súčasnosti vyrába jogurty z čerstvého kravského mlieka plnené do sklenených obalov, v ktorých jogurt dozrieva podľa tradičných postupov. Dôvod je jednoduchý - nezameniteľná chuť s minimálnou stratou výživových hodnôt a prirodzene tuhá konzistencia, pripomínajúca domáce jogurty.

Výrobný postup je na dnešné potravinárske zvyky vskutku jedinečný - denne dovážané čerstvé mlieko z okolitých fariem sa preberie a otestuje sa jeho kvalita, následne sa pasterizuje, čím sa zničia potenciálne škodlivé organizmy. Pridajú sa jogurtové kultúry od renomovaných dánskych dodávateľov a zmes sa naplní priamo do skleneného obalu, v ktorom pri teplote 37 - 40 stupňov Celzia fermentuje. Prospešné baktérie "požierajú" laktózu a vo chvíli, keď jogurt dosiahne dostatočnú kyslosť a konzistenciu sa prudko ochladí, uzatvorí a skladuje v chlade pri teplote 8 stupňov. Týmto postupom je zabezpečená aj prirodzená konzervácia bez stabilizátorov alebo pridaných konzervantov.

Takto vyrobené jogurty majú nesporné a vedecky preukázateľné benefity. Sú jedným z najefektívnejších zdrojov ľahko vstrebateľného vápnika, pomáhajú pri prevencii osteoporózy, rakoviny hrubého čreva a pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Sú taktiež zdrojom prospešných črevných baktérií, ktoré prispievajú k udržovaniu rovnováhy tráviaceho ústrojenstva a posilňujú obranyschopnosť organizmu. Zároveň sú ľahko stráviteľné, dokonce aj pre ľudí citlivějších na laktózu - tá bola predsa spracovaná prospěšnými baktériami.

Jogurty od Malého gazdu tak postupne získavali na obľube a dnes sú v predaji vo viac než 300 koncových prevádzkach na Slovensku a v Maďarsku. Vďaka rastúcemu záujmu o zdravé lokálne produkty z čerstvého mlieka v ekologických obaloch si spoločnosť vybudovala stabilné postavenie v obchodných reťazcoch a jej produkty nájdete v Bille, Kauflande, Tescu, Terne, Kraji, Freshi a v mnoho ďalších. Príjemným prekvapením boli často raňajky s Malým gazdom v butikových hoteloch a reštauráciách.

Trhový výskum agentúry MI odhaduje veľkosť EÚ trhu s jogurtmi na približne 30 miliárd Eur s ročným rastom 3 - 4 % do roku 2022. Najmä v strednej a východnej Európe je rast podstatne vyšší - európsky priemer spotreby kyslo-mliečnych výrobkov predstavuje 19 kg na osobu za rok, pričom na Slovensku je táto hodnota na úrovni 17,3 kg a z toho 12 kg predstavujú práve jogurty. Odhadovaná hodnota trhu na Slovensku a v Českej republike je podľa našich interných analýz niekde na úrovni 350 - 400 mil. Eur ročne, pričom prémiový trh predstavuje približne 5 - 10 % z tohto objemu a vykazuje neustále rastúci trend. Podľa agentúry MI bude práve trh prémiových produktov v budúcnosti hrať prím. Nasvedčujú tomu i úspechy tradičných výrobcov mliečnych produktov v zahraničí.

Aby firma dokázala naplno využiť potenciál trhu a profesionalizovať svoje fungovanie pre ďalší rozvoj, zakladatelia Malého gazdu nás koncom roka 2018 oslovili so zámerom získať rastovú investíciu a priniesť na trh nové rady produktov s cieľom domácej a zahraničnej expanzie. Od začiatku roka sme na našej Crowdberry platforme získali pre firmu prvých investorov a v máji tak podpísali investičné zmluvy, čo umožnilo firme objednať novú výrobnú linku a termizátor, ukončiť vývoj nových produktov a pripraviť marketingovú a mediálnu kampaň. Osviežený vzhľad vylepšených tradičných jogurtov spolu s novými produktovými radmi sa tak objaví na regáloch všetkých významných maloobchodných sietí už v priebehu septembra. A to aj vďaka investorom Crowdberry, ktorí sa stali spolumajiteľmi firmy. Budúci rok si na svoje prídu aj zákazníci v Českej republike.

Malý gazda predstavuje typický príklad malej rodinnej firmy, ktorá so získaným kapitálom môže prekročiť svoje limity a vďaka inováciám a profesionalizácii interných procesov naštartovať významný rast. Pridaná hodnota tak spočíva nielen v lepšej ziskovosti, ktorú Malý gazda za tento rok navýšil o neuveriteľných 76 %, ale aj v organickom raste tržieb, ktorý medziročne predstavuje približne 10 % - a to bez významnej marketingovej podpory. Trend zdravej výživy a kvalitných potravín bez "skratiek" potravinárskeho priemyslu je u nás len na svojich začiatkoch. S pomocou investorov a profesionálneho tímu, ktorý zakladateľov Malého gazdu podporuje, svoje úspechy z minulosti určite prekoná doma aj v zahraničí a nadviaže na takmer 100-ročnú tradíciu česko-slovenskej mliečnej výroby.

Staňte sa súčasťou príběhu spoločnosti Malý gazda - viac informácií v detaile investičnej príležitosti.