Novinky z portfólia: SEC Technologies otvára nové R&D centrum

Start-up

29. 11. 2021

Novinky z portfólia: SEC Technologies otvára nové R&D centrum

Firma SEC Technologies, ktorá získala vo februári 2021 dôveru fondu Venture to Future Fund (VFF) a investorov našej platformy, otvorila na začiatku novembra nové výskumné a vývojové centrum. V Liptovskom Mikuláši ho otvoril minister obrany Slovenskej republiky Jaroslav Naď. Technologická firma tu bude vyrábať špičkové laserové zariadenia Falcon 4G na ochranu pred chemickými a biologickými hrozbami.

SEC Technologies bude v Liptove vyvíjať svoju unikátnu detekčnú technológiu, ktorá v posledných rokoch prešla testami a previerkami v USA, vo viacerých krajinách EÚ a juhovýchodnej Ázie aj na Blízkom východe. V novom laboratóriu vznikne výhľadovo 25 nových pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou, ďalšie pracovné príležitosti vznikajú v regionálnom dodávateľskom reťazci firmy.

Viac talentov späť na Slovensku, viac patentov

Firma úzko spolupracuje s lokálnymi firmami, ktoré sa podieľajú na výrobe zariadenia Falcon 4G. Špeciálny prístroj na detekciu plynov vo vzdialenosti až 6 km SEC Technologies sama vyvinula. Teraz je k dispozícii už štvrtá generácia, ktorá dokáže pomocou lasera rozpoznať jedovaté plyny, priemyselné chemikálie a biologicky škodlivé látky. Oproti zahraničnej konkurencii má až 100-násobne vyššiu citlivosť.

Unikátne riešenie láka nielen investorov a zákazníkov zo štátnej aj komerčnej sféry, ale aj Slovákov, ktorí odišli za veľmi odbornou prácou do zahraničia a teraz sa vracajú. „Tohto roku sa nám už podarilo stiahnuť späť na Slovensko viac talentovaných ľudí z významných vedeckých a technologických pozícií v zahraničí a aktívne hľadáme ďalších,“ uviedol Michal Šimko, CEO spoločnosti SEC Technologies, a dodal: „Naším cieľom je okrem expanzie na civilný trh aj znásobenie množstva patentov, ktoré každoročne produkujeme.“

Viac o SEC technologies a ich detektoroch škodlivých látok nájdete na webe https://www.sec-technologies.com/.