Slovenskí vedci na čele s MultiplexDX vyvinuli testy na Covid-19

Start-up

8. 4. 2020

Slovenskí vedci na čele s MultiplexDX vyvinuli testy na Covid-19

Diagnostický PCR test sa kvalitou vyrovná zahraničným a je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2. To umožňuje tvorcom spoľahlivú diagnostiku koronavírusu v skoršej fáze ochorenia. MultiplexDX dokáže v priebehu nasledujúcich 5 týždňov vyrobiť 500-tisíc kusov testu, do 3 týždňov by malo byť k dispozícii prvých 100-tisíc kusov. Ich vývoj a výrobu podporila podporila Nadácia ESET.

Po získaní prestížneho EIC grantu vo výške 2,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie v decembri minulého roku ide o ďalší mimoriadne pozitívny vývoj v spoločnosti MultiplexDX. Ako uviedol Pavol Čekan na tlačovom brífingu Úradu vlády SR, ide o historicky prvú spoluprácu tohto druhu, kedy má komerčná firma možnosť byť súčasťou takejto širokej platformy vedcov. 

Firma MultiplexDX, ktorá v roku 2018 získala miliónovú investíciu od investorov Crowdberry na výskum v oblasti diagnostiky rakoviny, je dôkazom toho, že aj kríza môže byť hnacím motorom. Zároveň to poukazuje na fakt, že investície do lokálnych inovatívnych firiem, ktoré prinášajú zásadné riešenia problémov , majú vysokú pridanú hodnotu.