Slovenskí vedci spájajú sily s privátnymi investormi, aby priniesli personalizovanú liečbu pacientom s rakovinou prsníka

11. 7. 2023

Slovenskí vedci spájajú sily s privátnymi investormi, aby priniesli personalizovanú liečbu pacientom s rakovinou prsníka

Slovenská biotechnologická spoločnosť MultiplexDX, líder v oblasti biotechnológií, obnovila partnerstvo s investičnou platformou Crowdberry a spoločne spustili novú investičnú kampaň v rekordnej cieľovej sume 7,5 milióna EUR. Kampaň je zameraná na získanie súkromného kapitálu s účelom podporiť prelomovú diagnostiku umožňujúcu personalizovanú liečbu rakoviny prsníka.

Unikátny diagnostický test Multiplex8+ umožňuje presné a rýchle stanovenie diagnózy rakoviny prsníka prostredníctvom identifikácie genetických a molekulárnych zmien v bunke, vďaka čomu sa zvyšuje úspešnosť liečby a zlepšuje prognóza pacientov. Peniaze investorov umožnia poskytnúť diagnostický test priamo do praxe a taktiež čiastočnú úhradu inovatívnej liečby. 

Test samotnú diagnostiku spresňuje nielen smerom k určovaniu konkrétneho subtypu rakoviny, ale najmä poskytuje informácie, vďaka ktorým onkológovia vedia prioritizovať liečbu a ušiť ju pacientke na mieru. To vo výsledku zvyšuje úspešnosť liečby a hlavne znižuje šancu recidívy.

“Nepresná diagnostika a z nej plynúca neadekvátna liečba pacientiek s rakovinou prsníka má za následok iba 50 percentnú úspešnosť liečby a vyššiu šancu návratu rakoviny. Tím odborníkov MultiplexDX svojimi objavmi v diagnostike pomáha lekárom nastaviť personalizovanú liečbu rakoviny a následne tak zachraňovať životy pacientiek. S pomocou súkromného kapitálu od investorov na platforme Crowdberry budeme schopní urýchliť náš vývoj a priniesť na trh prelomový diagnostický test,” prezradil Pavol Čekan, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti MultiplexDX.

Prvé úspechy sú realitou

Prvé úspechy s detailnou diagnostikou má MultiplexDX čerstvo za sebou. Približne jeden mesiac – to je obdobie od prvotnej diagnostiky MultiplexDX po úspešné výsledky s jasnou účinnosťou u prvej pacientky:"Podľa informácií od ošetrujúceho onkológa, už po dvoch cykloch bola liečba taká účinná, že sa stratili metastázy,” upresňuje Čekan.

 

Ambíciou firmy MultiplexDX je znížiť počet nepresných diagnóz rakoviny na 0 %, minimalizovať invazívne procedúry a vplývať tak aj na zníženie nákladov spojených s neúčinnou liečbou, čo sa vo výsledku odráža aj v samotnej ekonomike. Pacientky sa tak môžu vrátiť späť do pracovného života skôr a získať pôvodnú kvalitu života. Ako spomenul Čekan pre Forbes, hoci hlavným cieľom v onkológii a teda aj pri pacientke s rakovinou prsníka je, aby prežila, treba ísť ďalej.

Spoluvlastnite spoločnosť MultiplexDX a podporte tým výskum a diagnostiku rakoviny.
Zistiť viac

Je tu určité percento, asi štvrtina pacientiek, kde je dôležitá čo najpresnejšia diagnostika - zistiť čo najviac o nádore a ušiť tak liečbu na mieru. Pacientka tak má šancu nielen prežiť, ale ešte dlho po tomto incidente byť s rodinou, byť v pracovnom procese a byť pridanou hodnotou pre okolie a spoločnosť.

Prelomovú diagnostiku z dielne spoločnosti MultiplexDX oceňujú viacerí odborníci, medzi ktorými je aj Východoslovenský onkologický ústav: "Môžeme potvrdiť, že úspešná diagnostika vykonaná spoločnosťou MultiplexDX zohrala rozhodujúcu úlohu na ceste pacientky k jej celkovému uzdraveniu a zotaveniu. Veľmi sa tešíme zo skutočnosti, že pacientka začala s indikovanou liečbou a naďalej dúfame v pokračovaní pozitívneho vývoja liečby."

Svet diagnostiky rakoviny pomáhajú meniť aj privátni investori

MultiplexDX a Crowdberry opäť spojili svoje sily s cieľom posunúť diagnostiku rakoviny prsníka z laboratória do reálneho použitia v praxi. Investičná príležitosť cieli 5 miliónov EUR privátneho kapitálu od Crowdberry investorov v spolupráci s ďalšími inštitucionálnymi investormi (2,5 milióna EUR). Je zameraná na ďalší vývoj diagnostických technológií s cieľom poskytnúť lekárom a pacientom presnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie nástroje na detekciu tohto závažného ochorenia. 

Biotechnologické spoločnosti patria medzi nákladovo drahšie odvetvia. Často musia míňať obrovské peniaze v klinických validáciách na zdravotnú starostlivosť, liečbu a diagnostiku pacientov. „Pokiaľ vám pri takejto klinickej validácii nepomôže štát a chcete naozaj ďalej šprintovať do cieľa a dostať diagnostiku k pacientom, tak musíte nájsť iné, súkromné investičné peniaze, ktoré tieto náklady pokryjú,“ vysvetľuje Čekan pre Forbes.

MultiplexDX si tak musí zvážiť, ako peniaze rozložiť. Či nie je vhodnejšie diagnostikovať možno sto pacientiek, ale zároveň im aj preplatiť inovatívnu liečbu, než urobiť len tisíc diagnostík. Pravdepodobne touto cestou sa firma uberie. A hoci dostali už nejaké ponuky na odkúpenie, aktuálne nie sú v štádiu na odpredanie firmy. Jedným z možných scenárov budúcnosti je napríklad vybudovanie veľkého centrálneho laboratória pre širší región strednej Európy v rámci Bratislavy. 

Tu sa otvára veľký potenciál aj pre investorov, ktorí chcú investovaním nielen zhodnocovať svoje investície. Investovanie do tohto typu spoločností má nad komerčné zhodnotenie kapitálu totiž aj celospoločenský rozmer a má vplyv na budovanie reputácie Slovenska v oblasti inovácií a vedy.

Investovať a spoluvlastniť MultiplexDX môžete aj vy!
Zistite viac

„Prvý investičný zámer spoločnosti MultiplexDX, ktorý Pavol Čekan prezentoval pred viac ako piatimi rokmi sa naplnil a priniesol Crowdberry investorom výsledky vo forme zaujímavého zhodnotenia, aj napriek ťažkým rokom korona krízy a vojny na Ukrajine." dopĺňa Michal Nešpor, Partner Crowdberry a člen správnej rady MultiplexDX.

"Som presvedčený, že investori tohto investičného kola budú o niekoľko rokov tiež vidieť násobné zhodnotenie svojho investovaného kapitálu, navyše spolu so spoločenským dopadom na zvýšenie úspešnosti liečby rakoviny prsníka a zníženie úmrtnosti pacientiek s týmto zákerným ochorením.“ dopĺňa Michal Nešpor, ktorý je s tímom zodpovedný za pôvodnú aj terajšiu investíciu do spoločnosti.

Podpora slovenských vedcov prostredníctvom súkromného investovania len cez platformu Crowdberry predstavuje spolu so spustenou kampaňou pre MultiplexDX už takmer 10 miliónov EUR. Súkromí investori cez platformu podporili napr. spoločnosť Glycanostics, ktorá sa venuje diagnostike rakoviny prostaty, startup DNA ERA alebo aktuálna príležitosť investovať do Polikliniky Váš Lekár s vlastnou sieťou lekární na Slovensku. 

Crowdberry má zároveň v portfóliu spravovaných investičných fondov ďalšie spoločnosti z širšej oblasti zdravotníctva a starostlivosti o zdravie, ktoré bude Crowdberry investorom postupne prinášať ako investičné príležitosti. 

Podieľať sa na úspechu spoločnosti a spoluvlastniť MultiplexDX môžete už dnes.
Zistite ako na to

Zaujíma vás viac diagnostický test MultiplexDX? Kompletný rozhovor so zakladateľom, Pavlom Čekanom, nájdete na www.forbes.sk