Súkromní investori: Dáva zmysel vracať kapitál späť do krajiny, z ktorej pochádza

Start-upSME

3. 12. 2021

Súkromní investori: Dáva zmysel vracať kapitál späť do krajiny, z ktorej pochádza

Jedni vidia možnosť zhodnotiť svoje úspory a pomôcť lokálnym firmám, druhí injekciu pre rast vlastnej firmy a expanziu. O motivácii k využitiu rastového kapitálu prostredníctvom crowdinvestingu diskutovali súkromní investori a zástupcovia úspešných českých a slovenských firiem na virtuálnej konferencii Crowdberry Forum 2021. O svoje skúsenosti sa podelili napr. aj Peter Hajduček (Footshop), Peter Velits (Isadore Apparel), Martin Basila (Sensoneo) alebo Dalibor Cicman (GymBeam). Na otázku, čo je pridanou hodnotou investičného crowdfundingu, odpovedali takmer všetci zhodne: konkrétni ľudia, ktorým ide o firmu, ako takú, nielen samotný výnos. O možnosti kapitálového financovania však podľa štatistík uvažuje len 1 percento firiem. [1]

Kapitálové financovanie má pre inovatívne, rýchlo rastúce spoločnosti zásadný význam – predstavuje obrovský potenciál najmä z hľadiska rastu a zamestnanosti. V Českej republike predstavujú až 99 percent súkromných spoločností malé a stredné podniky do 250 zamestnancov [2] . Ako hovorí Peter Bečár, partner investičnej platformy Crowdberry, je to dramaticky vysoké číslo. „Všetky tieto spoločnosti sa podieľajú 60 percentami na zamestnanosti v Českej republike a vytvárajú dokopy 40 percent HDP. Nehovoriac o ich schopnosti sa rýchlo prispôsobiť zmenám a príspevku v oblasti inovácií.“ Podobne je to aj na Slovensku.

Hoci by práve tieto malé a stredné firmy mohli využívať rastový kapitál od súkromných investorov, väčšina z nich sa primárne pozerá na kontokorentné úvery. Následne sú to úvery z bánk, vlastný kapitál a iba jedno percento spoločností pomýšľa nad tým, že umožnia vstup súkromného kapitálu od investorov do svojich firiem.

Kolobeh domáceho kapitálu

Investori sa jednoznačne zhodujú v tom, že jedným z rozhodujúcich kritérií pri investovaní do firiem je lokálny aspekt. „Keď sa domáci kapitál investuje doma, zhodnotí sa, hodnota ostáva doma. Tak sa kapitál vracia späť do ekosystému krajiny a posúva ju ďalej,“ hodnotí Dano Gašpar, partner Crowdberry.

„Keď sa domáci kapitál investuje doma, zhodnotí sa, hodnota ostáva doma. Tak sa kapitál vracia späť do ekosystému krajiny a posúva ju ďalej.“

„Česko a Slovensko k sebe majú bližšie ako len jazykovo. Dáva zmysel vracať kapitál naspäť do obehu v krajinách, odkiaľ pochádza,“ hovorí investor David Holý. Ďalší z investorov, Marek Neckár, dodal: „Každého investora teší, keď sa môže pochváliť niečím, čo presahuje slovenské hranice a firmy sa stanú globálnymi. Spojenie lokálpatriotizmu a lepšieho výnosu je veľmi atraktívna možnosť pre investovanie.“ Pre domáce firmy je to na druhej strane príležitosť získať kapitál na financovanie svojho rastu a „skokovo“ sa posunúť v ďalšom vývoji.

Príbehy skokového rastu: Boataround, Footshop

Napriek tomu, že Slovensko nemá more, je dnes Boataround svetová päťka a európska dvojka v prenájme malých plavidiel, lodí a jácht. „Zažili sme obrovský skok. Nielen firemný, ale aj mentálny. V roku 2016 sme boli firma o dvoch ľuďoch, dnes máme desiatky ľudí a otvárame kancelárie v zahraničí,“ hovorí Pavel Pribiš, ktorý firmu založil spolu s Janou Escher.

Pozoruhodným príbehom sa môže pýšiť aj Peter Hajduček, zakladateľ Footshopu. Do firmy vstúpila v roku 2018 známa investičná skupina Enern, ktorá predtým podporila aj projekty ako Rohlik.cz či český Slevomat. „Bola to pomoc v rôznych smeroch. O tom, ako nastaviť reporting či controlling, až po spoznanie iných firiem, v našom segmente. Doteraz sme s investorom v pravidelnom kontakte,“ hovorí Hajduček.

Vzťah investor vs. firma: Dôležité sú chémia, dôvera a transparentnosť

Investori aj zástupcovia firiem sa zhodujú v jednom: predpokladom pre úspešnú spoluprácu medzi spoločnosťou a investormi je vzájomná chémia a dôvera. Významným benefitom investičného crowdfundingu resp. priamych investícií do lokálnych firiem je to, že zakladatelia vidia na strane investorov konkrétnych ľudí, ktorí im zverili peniaze. Mnohých poznajú osobne, často sú medzi nimi ich kamaráti či známi. Tí im okrem kapitálu prinášajú aj ďalšiu pridanú hodnotu. „Náš tím sa rozrástol z 5 ľudí na 50 a tržby sa medziročne zdvojnásobujú. Každý investor nám okrem peňazí dal aj väčšie know-how. Od spolupráce pri nacenení produktov až po softvérové nastavenia. To boli oblasti, v ktorých nám pomohli a rozvíjali našu firmu,“ hovorí spoluzakladateľ firmy Sensoneo Martin Basila, ktorý firmu rozbehol so svojou manželkou. Podobne to hodnotí aj Peter Velits z Isadore Apparel: „Často nie je dôležité koľko od investorov dostávame, ale skôr čo dostávame. A to je dôvera. Veria, že aj na Slovensku dokážu vzniknúť projekty, ktoré dokážu byť úspešné, pričom to nikto neberie ako charitu.“

O tom, ako by mal ideálny vzťah medzi investorom a firmou vyzerať, hovoril aj skúsený private equity investičný manažér Michael Tělecký: : „Nie je to len o tom, že investor financuje a získava reporty, ale mal by sa aktívne zaoberať vývojom firmy a nechať jej priestor na sebarealizáciu.“ Práve v tomto aspekte vidí pridanú hodnotu aj Dalibor Cicman, zakladateľ a CEO jednej z najrýchlejšie rastúcich e-commerce spoločností na Slovensku: “Pre firmu môžu byť investori prínosní aj v ďalších fázach rozvoja, napr. pri vstupe na burzu.”

Pri investíciách do firiem však musí byť na obidvoch stranách zachovaná aj vysoká miera transparentnosti, a to za každých okolností. Tá môže byť zásadná pri zvládaní náročných období, kde je vzťah medzi investorom a firmou často skúšaný. „Transparentnosť je kľúčová a súvisí s kultúrou, ktorú ako founder chcete vo firme mať,“ dodáva Štefan Kozák, zakladateľ úspešnej eventovej agentúry Creative Pro.

 Konferencia Crowdberry Forum 2021 prebehla 23. novembra. Diváci ju mohli sledovať online a záujemcovia si môžu jej záznam pozrieť po registrácii na webe: crowdberryforum.eu. Prvý ročník je začiatkom novej platformy pre zakladateľov firiem a investorov. Ambíciou organizátora, firmy Crowdberry, je poskytnúť priestor pre vzdelávanie a výmenu informácií na témy podnikania, inovácií, investícií a rastového kapitálu.  

Viac informácií na: www.crowdberryforum.eu

[1] Zdroj: Európska komisia/Európska centrálna banka, Prieskum prístupu podnikov k finančným prostriedkom (SAFE), 2020

[1]Zdroj: AMSP ČR