Fashion odvetvie: Hlavné trendy a s tým spojený investičný potenciál

SME

13. 7. 2021

Fashion odvetvie: Hlavné trendy a s tým spojený investičný potenciál

Kým v minulosti určovali trendy návrhári na módnych prehliadkach, dnes je to naopak – zákazníci sami určujú, čo od módy očakávajú. Fast fashion je stále kritizovanejší, pretože ľudia čakajú udržateľnosť, kvalitu a perfektný zážitok z nakupovania naprieč kanálmi. Ak chcú prežiť a ešte lepšie prosperovať, veľkí aj malí hráči na poli módy musia reagovať. A značky, ktoré sa dlhodobo podieľajú na formovaní súčasných trendov alebo ich prijmú ako prvé, majú zaujímavý investičný potenciál.

Trh s módou v ČR a na Slovensku

Ak sa pozrieme na český trh, vidíme, že zákazníci sa začínajú viac orientovať na kvalitnejšie a udržateľné oblečenie. Prieskumy ukazujú, že 27 % Čechov v nasledujúcich mesiacoch plánuje nakupovať udržateľnú módu a v roku 2020 porovnávač cien Glami zaregistroval 10-násobný medziročný nárast počtu kliknutí na produkty označené ako udržateľné. Fashion má okrem toho najväčší podiel (29 %) na celkovom e-commerce. Napriek tomu si Česi stále potrpia na cenu.

Aj na Slovensku má on-line nakupovanie módy najväčší podiel na e-commerce (cca 37 %) a pri rozhodovaní je tu cena momentálne najdôležitejším faktorom. Napriek tomu neustále sa zvyšuje počet zákazníkov, ktorí uprednostnia kvalitné produkty navzdory vyššej cene – 76 % Slovákov je ochotných si za udržateľnú módu priplatiť.

Digitalizácia

Na rozdiel od klasického priemyslu tu máme na mysli digitalizáciu nákupu. Trend nakupovania on-line, udávaný hlavne mladšou generáciou, posilnila pandémia. Spoločnosť McKinsey odhaduje, že v roku 2021 bude digitálny segment v európskom módnom odvetví rásť až o 30 % oproti roku 2019. Okrem skvelého servisu bude dôležité aj to, ako si značka poradí s celkovým zážitkom z nakupovania. Upútať pozornosť zákazníka v on-line priestore a predovšetkým na mobile je totiž možné len vtedy, ak sa značka odlíši svojím sortimentom, komunitou a prvotriednym servisom pri nákupe a doručení.

Priekopnícke firmy, ktoré tento trend odhalili už dávno pred pandémiou, máme aj v ČR a na Slovensku. Napríklad predajca streetwearovej módy Footshop sa odlišuje svojím prístupom k zákazníkom a tiež exkluzívnou spoluprácou s najznámejšími značkami. Ako prvý obchod v strednej Európe získal vlastnú podobu tenisiek Adidas a okolo seba buduje silnú komunitu. Úspech značky, ktorá vlani na Crowdberry vybrala vyše 75 miliónov korún na ďalšiu expanziu (a o ďalšie prostriedky sa teraz usiluje), dokazuje plánovaný 30 % rast, akvizícia konkurenčného predajcu Queens aj nový projekt FlexDog, ktorý Footshop spustil. Pre svojich zákazníkov navyše pripravuje mobilnú aplikáciu.

Udržateľnosť

Téma udržateľnosti a kritika tzv. fast fashion rezonujú v spoločnosti už nejaký čas. Nejedna globálna módna značka si prešla krízou, keď vyšlo najavo, že svoje výrobky hromadne páli, alebo že móda vzniká za obrovskej spotreby prírodných zdrojov. Spotrebitelia čoraz častejšie hľadajú u oblečenia zmysel a dôraz na ekológiu. Rastie aj obľuba cirkulárnych modelov, teda možnosti spätného odpredaja nevyužívaných tovarov, ku ktorému prikročil už aj líder on-line nakupovania módy ZALANDO.

Udržateľnosť má ako jeden zo svojich pilierov od roku 2015 aj česká firma Freshlabels, prvú lastovičku udržateľnej módy svojim zákazníkom však predstavila už v roku 2010. Vlani uviedla aj vlastný transparentný systém hodnotenia udržateľnosti, pretože na trhu stále panuje veľká roztrieštenosť prístupov a informácií. Aj vzhľadom na to, aký dôraz kladie na kvalitu a dizajn výrobkov, je Freshlabels jasnou voľbou pre všetkých urbantravellers, ktorí oceňujú aj mimoriadne priateľský e-shop a zákaznícky servis. Po úspechu v Česku chce tento obchod s módou expandovať na Západ. Či sa mu to podarí, môžete ovplyvniť aj vy, investičná príležitosť Freshlabels je totiž práve aktívna.

K udržateľnejšej spoločnosti prispieva aj ďalšia z firiem portfólia Crowdberry – Isadore. Tá ponúka možnosť predplatného dresov – cyklisti si jednoducho vyberú dres, prenajmú si ho a po určitom čase zas vrátia. Isadore dresy vyčistí v certifikovanej ekologickej čistiarni a poskytne ďalším zákazníkom, prípadne, ak už dres nie je vhodný na používanie, ho recykluje.

Zmena zákazníckeho správania

Ďalším dôležitým trendom je, ako sa zákazníci začali pozerať na nakupovanie módy. Okrem už zmienenej udržateľnosti a presunu do on-line spotrebitelia menia aj to, čo a kde nakupujú. Počas pandémie výrazne vzrástol predaj neformálneho a športového oblečenia na úkor luxusných doplnkov a formálneho oblečenia a nepredpokladá sa, že by sa v najbližšom čase tento trend zmenil. Ľudia zároveň oveľa viac vnímajú, ako značka reaguje na aktuálnu situáciu, ako komunikuje v kríze a napríklad aj ako pomáha komunite vo svojom okolí. Zároveň zákazníci veľmi rýchlo odhalia, ak značka nič z toho nerobí nezištne.

Skvelým príkladom toho, ako možno nadviazať vzťah so zákazníkmi, je ďalšia z portfólia firiem zafinancovaných Crowdberry – Isadore. Slovenský výrobca cyklistického oblečenia v roku 2020 pohotovo zareagoval šitím rúšok, na vzťah s komunitou sa však sústreďuje od svojho vzniku. Dresy tak vyrába v rodnom meste zakladateľov, v Púchove, odkiaľ putujú do celého sveta. Okrem kombinácie kvality a štýlu dresov cyklistická komunita oceňuje aj ich udržateľnosť a balenie a tiež pomoc, ktorú Isadore poskytuje svojmu okoliu, či už zamestnávaním miestnych ľudí alebo podporou detského domova.

Čo majú tieto značky spoločné? Okrem toho, že prešli (alebo aktuálne prechádzajú) investovaním od investorov Crowdberry, ako jedny z prvých prijali trendy ovplyvňujúce fashion odvetvie. U všetkých nájdete špičkový e-shop, špeciálne kamenné predajne (flagship stores), dôraz na udržateľnosť a obnoviteľnosť a budovanie komunity, ktorú spája nielen vášeň pre módne značky. Ich úspech a expanzia na zahraničné trhy dokazujú, že trh s módou má čo ponúknuť aj investorom.