Nová infraštruktúra pre online obchody rastie v Trnave

Real Estate

20. 9. 2021

Nová infraštruktúra pre online obchody rastie v Trnave

Update: Výstavba pokračuje podľa harmonogramu

Výstavba distribučné haly na rýchle spracovanie balíkov v Trnave od slovenskeho developera KLM real estate úspešne pokračuje. Na developmentu sa prvýkrát v histórii u nás podieľa prostredníctvom platformy Crowdberry tiež skupina individuálnych investorov. Ako vzniká nové cross-dock pracovisko na rýchle odbavovanie objednávok z online obchodov, v réžii kuriérske spoločnosti slovenských Parcel Service, sa môžete pozrieť na videu.

Najväčšia obchodná zóna Trnavy sa rozšíri. Získa distribučnú halu na rýchle spracovanie balíkov. Pre klienta, najväčšiu kuriérsku spoločnosť Slovak Parcel Service, ju postaví slovenský developer KLM real estate. Finančne sa na jej developmente po prvý raz v histórii u nás podieľa aj skupina slovenských individuálnych investorov prostredníctvom investičnej platformy Crowdberry. Mení tak štandardný obraz priemyselného developmentu určeného výhradne veľkým medzinárodným hráčom.

Slovenská developerská spoločnosť KLM real estate, ktorá už takmer dvadsať rokov úspešne pôsobí na trhu a za sebou má desiatky real-estate projektov, získala stavebné povolenie a začala s výstavbou novej expedičnej haly v rastúcej obchodnej zóne Trnavy. Slúžiť bude spoločnosti Slovak Parcel Service (SPS) ako cross-dock pracovisko na rýchle vybavovanie objednávok z online obchodov a redistribúciu tovarov zákazníkov. Hala s rozlohou 1400 m2 vyrastie na pozemku s rozlohou približne 10 000 m2 v blízkosti predajní veľkých obchodných reťazcov OBI, Mountfield, Siko, Sconto, Jysk a neďaleko automobilky PSA a priemyselného parku CTP. Pozemok prislúchajúci k hale je určený na ďalšiu expanziu expedičného pracoviska, ktoré je súčasťou základnej infraštruktúry a najmä predpokladom ďalšieho rozvoja online obchodovania.

Logistický development sa otvára individuálnym investorom

Pandémia urýchlila vývoj elektronického obchodu. Nárast e-shopov a zmeny v nákupných zvyklostiach obyvateľstva nahrávajú aj prepravcom a doručovateľským službám. Požiadavky na rýchlejšie vybavovanie objednávok a doručovanie priamo k zákazníkovi, ktoré sú dôsledkom tohto vývoja, vytvárajú dopyt aj po cross-dock halách. Práve tie tvoria základnú infraštruktúru online obchodovania a predpoklad jeho ďalšieho rozvoja.

Podiel online tržieb na maloobchodnom predaji v európskych krajinách dosiahol v roku 2020 niečo vyše 16 %. Na Slovensku to bolo len 4,6 %, no tempo rastu je rýchle. Priemerne 25 % ročne v posledných štyroch rokoch. To predstavuje zaujímavý potenciál a aj jedinečnú príležitosť pre slovenských investorov. Výstavba expedičnej haly v Trnave pre klienta SPS je toho príkladom. Z pohľadu financovania je navyše unikátom. Prvý raz v histórii Slovenska sa na jej výstavbe podieľajú individuálni investori z investičnej platformy Crowdberry.

Pri financovaní projektu v Trnave sme siahli po inovatívnej možnosti financovania našich rozvojových aktivít prostredníctvom kapitálových investícií. Chceli sme ho vyskúšať v developmente logistickej nehnuteľnosti. Dôležité bolo, že nám umožňuje rast portfólia a spoločnosti. Má potenciál flexibilného financovania našich projektov, dlhodobej spolupráce s investormi a zaujímavé podmienky. Teraz už môžem povedať, že sa nám to osvedčilo a budeme pokračovať. Prostredníctvom platformy Crowdberry sme už získali kapitál aj na  ďalšie naše projekty – logistickú halu v Nitre a retail park v Piešťanoch,“ hovorí Michal Kozáček, člen predstavenstva spoločnosti KLM.

„Realitné odvetvie je pre svoju stabilitu investorsky naďalej atraktívne, v čase pandémie aj ako ochrana pred infláciou. Predovšetkým niektoré jeho segmenty, vrátane logistiky. Kým v predchádzajúcich obdobiach bola herným poľom výlučne pre veľkých medzinárodných investorov, v súčasnosti sa development otvára aj menším,individuálnym investorom. Prvým prípadom v logistike na Slovensku je development distribučnej haly v Trnave, ktorej developer KLM real estate sa tomuto kapitálu otvoril. Pre individuálnych investorov je ponuka vstúpiť do profesionálne pripravenej nehnuteľnosti, spoluvlastniť ju priamo s developerom a participovať na developerskom zisku jedinečnou šancou a v podstate slovenským unikátom,“  hovorí Peter Bečár z Crowdberry.

Pozrite si ďalšie príležitosti v segmente nehnuteľností
Prezrieť