Nová smernica EÚ o udržateľnosti postihne viac ako 50 000 spoločností. S vykazovaním pomôže platforma besmarthead.com

25. 1. 2022

Nová smernica EÚ o udržateľnosti postihne viac ako 50 000 spoločností. S vykazovaním pomôže platforma besmarthead.com

Viac ako 50 000 spoločností v EÚ bude musieť povinne vykazovať nefinančné informácie o udržateľnosti svojho podnikania. Doteraz sa reporting týkal iba 11 600 organizácií. Smernica CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) postihne veľké firmy už od 1. 1. 2023, malé a stredné podniky budú mať na jej implementáciu viac času. Firmám rôznych veľkostí môže s dodržiavaním predpisu pomôcť platforma besmarthead.com. Jej tvorcovia práve teraz hľadajú na Crowdberry platforme prostriedky pre ďalší rozvoj. Aký potenciál má tento nástroj?

V Českej republike sa nefinančný reporting v oblasti udržateľnosti dnes týka 25 korporácií. Po úprave pravidiel a novej legislatíve pôjde už o viac ako 1000 firiem. Aspoň od roku 2023. Nové požiadavky na vykazovanie informácií podľa CSRD postihnú od roku 2026 aj kótované malé a stredné podniky. Celkovo by sa zmena v celej EÚ mala týkať cca 50 000 spoločností.

Dôvody vzniku CSRD

Európska únia riešila nefinančný reporting už v minulosti. 21. apríla 2021 predstavila reformu smernice s názvom Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), ktorá má za cieľ vyjasniť kľúčové informácie pre reporting firiem v oblasti udržateľnosti. Nový predpis spolu s prijatými štandardmi Taxonómie udržateľných aktivít dáva firmám, bankám a investorom jasný návod, ako analyzovať riziká a príležitosti a ako nastaviť firemnú stratégiu.

CSRD zároveň podporí Európsku zelenú dohodu a spolu s ďalšou legislatívou cieli na transformáciu súkromného podnikania na klimaticky neutrálne. Spoločnosti budú musieť vydávať správy o udržateľnosti svojho podnikania podľa povinných štandardov EÚ a nechať ich externe overiť.

Koho nová smernica postihne

Členské štáty majú do konca roka 2022 čas na to, aby CSRD integrovali do svojich právnych rámcov. Od 1. 1. 2023 začnú pre niektoré firmy platiť nové pravidlá. Konkrétne ide o:

  • „veľké podniky“ podľa definície EÚ, ktoré sú spoločnosťou z EÚ alebo dcérskou spoločnosťou v EÚ spoločnosti zo štátu mimo EÚ,
  • poisťovne, úverové inštitúcie/banky bez ohľadu na ich právnu formu.

Od 1. 1. 2026 začnú nové pravidlá na vykazovanie CSR platiť aj pre kótované malé a stredné podniky. Nekótované MSP sa môžu rozhodnúť vykazovať informácie podľa smernice dobrovoľne.

SmartHead využíva potenciál CSR a jeho reportovanie

Povinnosť sa bude týkať zhruba 50 tisíc spoločností v EÚ, ktoré sa musia začať pripravovať na vykazovanie. Predovšetkým ide o spôsob, akým budú zhromažďovať informácie o svojich CSR aktivitách, ako spracovávajú interné smernice, stanovujú svoje ciele a KPI.

Pri vykazovaní aktivít udržateľného podnikania môžu pomôcť špecializované nástroje. Jedným z nich je platforma besmarthead.com, ktorú vyvinul slovenský start-up SmartHead. Ešte pred oznámením novej smernice si SmartHead získal dôveru desiatok zákazníkov z veľkých i menších firiem. On-line nástroj firmám pomáha nastavovať ciele, sledovať ich plnenie a spravovať a analyzovať údaje a výsledky, čím pomáha plniť pravidlá podľa CSRD.

Pridanou hodnotu besmarthead.com je aj možnosť komunikovať o svojich CSR aktivitách s verejnosťou. Zákazníci totiž čoraz viac sledujú, ako sa firmy správajú k životnému prostrediu a k svojim zamestnancom. Podľa výskumu spoločnosti Ipsos 53 % Čechov tvrdí, že spoločenská zodpovednosť firmy zohráva úlohu pri ich rozhodovaní o nákupe. Podobne je spoločenská zodpovednosť témou pri nábore nových talentov. Potenciál platformy besmarthead.com preto raketovo stúpa a naši investori môžu byť pritom. Zaraďte sa k nim a staňte sa spolumajiteľmi tohto SaaS start-upu.