Pavol Marcinko, CEO Váš Lekár: “Budeme prijímať len limitovaný počet klientov, aby sme zaručili dostatok priestoru na vyšetrenie lekárovi aj klientovi.”

18. 10. 2023

Pavol Marcinko, CEO Váš Lekár: “Budeme prijímať len limitovaný počet klientov, aby sme zaručili dostatok priestoru na vyšetrenie lekárovi aj klientovi.”

Spoločnosť Váš Lekár do centra Bratislavy prinesie v januári 2024 prvú polikliniku zameranú na dlhší aktívny život a well-being. Pavol Marcinko je výkonným riaditeľom firmy a v tomto rozhovore sa podelil o to, čo môžu klienti od polikliniky očakávať. Navyše, vďaka Crowdberry a investičnej platforme sa môže stať jej spolumajiteľom každý. Ide o prvú investičnú príležitosť tohto druhu na Slovensku.

Pavol Marcinko, výkonný riaditeľ spoločnosti Váš Lekár, má dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravotníctva a manažmentu zdravotníckeho zariadenia. Po stretnutí s MUDr. Borisom Bajerom, PhD. sa rozhodli spolu založiť Polikliniku Váš Lekár v Eurovea, pod ktorej strechou klienti nájdu viac ako 20 ambulancií. Rozprávali sme sa s ním o tom, prečo sa rozhodol ísť do tohto konceptu, čím sa bude poliklinika odlišovať od konkurenčných súkromných zdravotníckych zariadení - a dozvedeli sme sa aj to, koľko lekárov majú zazmluvnených tri mesiace pred plánovaným otvorením.

Rozhodli ste sa vytvoriť súkromnú polikliniku v centre Bratislavy - v priestoroch Eurovea 2. Niekto by mohol povedať, že ide o veľmi ambiciózny plán. V akom štádiu sú momentálne jej prípravy?

Stavebné práce boli dokončené, priestory prešli kolaudáciou a aktuálne čakáme len na objednaný nábytok a medicínske stroje. Kompletne je zariadené röntgenové pracovisko a v najbližších dňoch by mali prísť aj ultrazvuky, EEG, EMGa ďalšie prístroje. Jedno z rizík - stavebné úpravy- je teda definitívne za nami. Každým týždňom sa posúvame bližšie a bližšie k nášmu cieľu, ktorým je plánované otvorenie polikliniky 8. januára 2024.

Prečo ste sa rozhodli pre otvorenie zdravotníckeho zariadenia? Nie je ich dosť?

Vnímame akútnosť situácie. V oblasti zdravotníctva máme dlhoročné skúsenosti a chceme priniesť klientom takú úroveň zdravotníctva, akú od neho očakávame my sami.

Zároveň vidíme, že na Slovensku sa na vyšetrenia u niektorých špecializovaných lekárov čaká aj mesiace, čo môže v akútnych prípadoch zásadne ovplyvniť zdravotný stav pacienta. Aj preto sa snažíme v rámci našej polikliniky zazmluvniť všetky potrebné špecializácie; vo finále bude pre klientov k dispozícii viac ako 20 ambulancií. Ďalším z našich cieľov je zdostupniť zdravotnú starostlivosť pre klientov a skrátiť čakanie na vyšetrenie.

Súčasný stav zdravotníctva nám tiež ukazuje, že je na trhu nedostatok všeobecných, aj špecializovaných lekárov. Ako plánujete riešiť túto situáciu?

Veľmi sa teším, že zatiaľ nábor lekárov a zdravotníckych pracovníkov funguje veľmi dobre. Klamal by som však, keby som povedal, že som sa toho neobával. Ide totiž o najvyššie riziko úspechu polikliniky. 

Nábor funguje aj preto, lebo oslovení lekári sú stotožnení s konceptom, ktorý prinášame. Prevencia je cestou, ako možno predchádzať akútnym zdravotným problémom a je výhodnejšia - nielen finančne, ale hlavne časovo. Aj vďaka tomuto prístupu budú mať naši lekári viac času na klientov.

Podarilo sa nám nájsť riaditeľa polikliniky, podpísané dohody máme už so 16 lekármi - v našich radoch máme pokryté oblasti, ako sú ortopédia, gynekológia, kardiológia, urológia, gastroenterológia, vnútorné a všeobecné lekárstvo, a ďalšie.

Investori Crowdberry mali exkluzívnu príležitosť vidieť priestory polikliniky a spoznať tím Váš Lekár. Pozrite si fotoreport z Dňa otvorených dverí.
Prejsť na blog
Aké základné rozdiely vás odlišujú od konkurencie? 

Tých rozdielov je niekoľko, no pri nastavovaní celého konceptu sme sa pozreli na najčastejšie problémy, ktoré trápia pacientov na celom Slovensku. Ide napríklad o dlhé čakacie termíny u lekárov a nedostupnosť špecialistov, čo sa odráža v preťaženosti zdravotníckeho sektoru.

Naša poliklinika bude prijímať len limitovaný počet klientov a je to práve preto, aby sme zaručili dostatok priestoru na vyšetrenie lekárovi, aj klientovi. 

Veľmi nám však záleží na lepšej dostupnosti zdravotných služieb. V rámci Európskej únie je najdostupnejším zdravotným pracovníkom farmaceut. Naše lekárne Váš Lekár preto dopĺňame aj o diagnostické centrá, kde im budú môcť farmaceuti urobiť základnú diagnostiku a odporučia im buď potrebné liečivá, alebo ďalšiu návštevu lekára. 

“Poliklinika je určená pre tých ľudí, ktorí sú ochotní prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.” Pavol Marcinko

Spoluvlastnite Polikliniku Váš Lekár a lekáreň v Eurovea. S Crowdberry je to jednoduché!
O investičnej príležitosti
Čo môžu od polikliniky očakávať jej potenciálni klienti?

Poliklinika Váš Lekár prinesie komplexný pohľad na zdravie. Našich zdravých klientov chceme udržať zdravými čo najdlhšie a tým, ktorých trápia zdravotné problémy, zas prinesieť rýchlu a dostupnú zdravotnú starostlivosť. V zásade však nejde o raketovú vedu - ide nám o dostupné zdravotné služby s ohľadom na efektivitu a čas a o to, aby na vyšetrenie u odborníka nečakali mesiace. Chceme ich naučiť chodiť na preventívne prehliadky, pretože práve na základe týchto dát, ktoré pravidelne získavame, dokážeme vidieť vývoj ich zdravotného stavu. Aj preto u nás, na jednom mieste, nájdu viac ako 23 ambulancií a 5 doplnkových pracovísk. 

Čím sa ale odlišujeme sú napríklad tzv. rozšírené zdravotné prehliadky. Uvedomujeme si, že inú zdravotnú starostlivosť a parametre sa sledujú u 20-ročnej ženy v porovnaní s mužom tesne pred dôchodkom. Preto štandardné zdravotné prehliadky obohatíme o vyšetrenia zamerané napríklad na fertilitu, či zdravie prostaty. 

Celý tento koncept pripravujeme s garantom, MUDr. Borisom Bajerom, PhD.. Boris je zástancom preventívneho prístupu a kladie silný dôraz na kvalitnú výživu, dostatok pohybu a spánku - práve tieto podceňované faktory môžu za vznik mnohých civilizačných ochorení, ktorým by mnohí klienti mohli predísť aj vďaka pravidelným preventívnym prehliadkam.

Pre koho je teda poliklinika určená? 

Boris Bajer rád hovorí vetu, ktorá definuje celý koncept Polikliniky Váš Lekár: “Poliklinika je určená pre tých ľudí, ktorí sú ochotní prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.” Sám by som to lepšie nevyjadril. Ide o ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, starajú sa o seba a my budeme ich sprievodcami na ceste za čo najdlhším aktívnym vekom. 

Okrem toho si tiež uvedomujeme, že zdravie je univerzálny pracovný benefit. Ponúkame možnosť zamestnávateľom darovať ho zamestnancom u nás v poliklinike prostredníctvom ročného členstva. Benefit sa im vráti vo forme zdravých ľudí, ktorí navyše pocítia, že firme na nich skutočne záleží. 

Aj výskum Európskej nadácie pre zlepšenie životných a pracovných podmienok (EUROFOUND) odhadol, že náklady na pracovné absencie by v Európe mohli dosiahnuť približne 2,5 % HDP, čo len v EÚ znamená celkové náklady vo výške 470 miliárd eur. https://www.aihr.com/blog/absenteeism).

Na vašej webovej stránke píšete o možnostiach vyšetrení na diaľku. Ako to bude fungovať? 

Počas covidu sme si uvedomili, že telemedicína môže fungovať a odľahčiť tak čakárne v nemocniciach. S lekárom sa klient spojí buď telefonicky, alebo cez videohovor. Ešte predtým si ale dohodne termín, buď cez klientsku zónu alebo zavolá na recepciu. Počas tohto vyšetrenia však môže lekár vyhodnotiť, že táto forma nestačí a zavolá klienta na osobné vyšetrenie. Rovnako môžu klienti využiť aj služby farmaceuta na telefóne, ktorý im odporučí vhodné liečivá na liečenie napríklad začínajúceho sezónneho ochorenia, akým je chrípka, či nádcha.  

Keď sa zapojí do procesu telemedicína, obmedzí to nejako fungovanie osobných vyšetrení?

Vôbec. Osobné vyšetrenia budú fungovať tak, ako ich poznáme, s tým, že sa klient objedná vopred na daný termín. Každá rezervácia mu zaručuje 30 minút strávených s lekárom. To, že prinášame ďalšiu možnosť, neznamená, že znížime počet osobných vyšetrení - ani nič také. Jednoducho chceme, aby mali ľudia ešte jednoduchší prístup k lekárom.

Financovanie polikliniky plánujete doplniť aj o kapitál od privátnych investorov. Prečo ste sa rozhodli spojiť práve s Crowdberry?

Keby to stálo len na našich zdrojoch, nedokázali by sme polikliniku otvoriť v stanovenom čase, v takej kvalite, ako plánujeme a s takým počtom odborníkov. Preto sme hľadali partnerov, ktorí nám s týmto projektom pomôžu.

Crowdberry je známa investičná platforma a spoľahlivý partner. Vďaka nej sa nám podarilo získať viacero skvelých partnerov a veríme, že budú ďalej pribúdať. Pomáhajú nám túto investíciu dostať medzi správnych ľudí a medzi potenciálnych investorov. Pre investorov a ich blízkych sme pripravili možnosť výhodnejšieho členstva na niekoľko rokov, preto veríme, že budú konceptu polikliniky veriť natoľko, že sa stanú aj našimi vernými klientami.

Chcete sa dozvedieť viac o tom, ako sa stať spoluvlastníkom tejto jedinečnej príležitosti?
Zistite viac