Slovenská prírodná kozmetika Noili plánuje expanziu

12. 4. 2022

Slovenská prírodná kozmetika Noili plánuje expanziu

Pôvodne začala doktorka Zuzana Gyárfášová vyrábať prírodnú kozmetiku len pre vlastnú potrebu. O jej produkty na báze olejov však začal byť veľký záujem. V roku 2018 pod značkou Noili predstavila svetu svojich prvých 5 pleťových olejov. Vďaka prvotnej investícii z fondu CB Investment Management sa spoločnosti podarilo expandovať na český trh a rozšíriť svoje produktové portfólio. Jednou zo stálych zákazníčok Noili je aj topmodelka Daniela Peštová, ktorú si značka získala minimalizmom a rozhodla sa so značkou úzko spolupracovať. Brand plánuje ďalší rast, ktorému by mal pomôcť aj kapitál získaný v investičnej kampani na platforme Crowdberry.

Aké boli začiatky značky Noili? Na čo značka použila finančné prostriedky z prvej investície a aké sú jej plány do budúcnosti? To všetko sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Prečo ste vôbec začali vyrábať prírodnú kozmetiku?

Zaujímalo ma, aká starostlivosť o pleť je z hľadiska spomalenia starnutia pleti najvhodnejšia. Najskôr som si urobila prieskum trhu a všetkých možností, ktoré ponúka. Potom som vytvorila podrobný prehľad štúdií, ktoré sa zaoberali touto témou. To mi pomohlo pri výbere základných zložiek pre moju vlastnú kozmetiku. Spočiatku som ju vyrábala len pre svoju potrebu. Postupne však záujem o ňu v mojom okolí rástol, a tak som vyladila receptúry, aby boli funkčné, ľahko sa vstrebávali do pokožky a neboli komedogénne, teda neupchávali póry. S tímom sme potom dva až tri roky pracovali na vývoji a v roku 2018 sme uviedli na trh prvé výrobky Noili. A pretože ma kozmetika naozaj baví, naďalej sa v tejto oblasti vzdelávam.

Na akej filozofii je značka Noili postavená?

Naša filozofia je založená na kráse minimalizmu. Teda na použití iba niekoľkých výrobkov s jednoduchým, ale veľmi účinným zložením a bez použitia syntetických konzervačných látok. Dosahujeme to použitím ideálneho pomeru aktívnych zložiek a olejov, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do pokožky a neupchávajú póry.

Komu sú produkty Noili primárne určené?

Sú vhodné pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú o svoju pleť starať sofistikovaným spôsobom a netráviť veľa času hľadaním ideálnej starostlivosti. Na základe štúdií vieme, že aktívne zložky, ktoré používame, sú to najlepšie, čo kozmetický priemysel ponúka – pokiaľ ide o dlhodobé udržanie mladistvého vzhľadu. Preto sa zameriavame na zákazníkov, ktorí hľadajú prémiovejšie výrobky a ktorí nemajú potrebu vyskúšať každý nový výrobok, ktorý sa objaví na trhu. Chcú jeden produkt, ktorý funguje, a zostať pri ňom.

Sú pleťové oleje vhodné napríklad aj pre mastnú pleť?

Každý, kto vyskúšal naše výrobky, zistil, že pleť po ich použití rozhodne neostáva mastná. Súvisí s tým aj náš dôležitý marketingový nástroj, ktorým sú vzorky našich výrobkov. Ponúkame ich bezplatne nielen v našom e-shope, ale aj v našich partnerských predajniach, kde ich predajcovia prikladajú k akémukoľvek nákupu. Okrem toho som si všimla, že pleťové oleje sú v súčasnosti celosvetovým trendom. Ľudia sa o nich vo všeobecnosti viac zaujímajú, sú v tomto ohľade informovanejší ako kedysi. Takže si myslím, že mýty o pleťových olejoch sa nám v Noili postupne a úspešne darí odbúravať.

Mala ste hneď od začiatku jasno v tom, že značka ponesie názov Noili?

Vôbec nie. Nájsť vhodné meno bolo veľmi náročné. Strávili sme asi tri mesiace porovnávaním stoviek rôznych slov. Chceli sme, aby názov našej značky bol jednoduchý a mal rovnakú výslovnosť aj v iných jazykoch. Nakoniec nám pomohol majiteľ štúdia, ktoré pre nás vytvorilo branding vrátane loga v tvare štylizovanej svetlice farbiarskej, z ktorej pochádza jeden z našich najobľúbenejších kozmetických olejov. Bol to práve on, kto navrhol názov Noili.

Ako teraz spomínate na začiatky brandu?

Začiatky boli síce náročné, ale veľmi uspokojivé. Boli sme odvážni a impulzívni, mali sme skvelé produkty a boli sme tak trochu naivní. Všetky počiatočné náklady na značku sme financovali z vlastných zdrojov, ktoré boli veľmi skromné. Pri pohľade späť do minulosti Noili by som teraz asi kládla väčší dôraz na ucelenosť podnikateľského plánu. Na druhej strane si však nemyslím, že všetko musí byť od začiatku dokonale premyslené.

Dalo by sa o niektorom období povedať, že bolo pre značku zlomové?

Za zlomový určite považujem rok 2020, keď sme na trh uviedli náš prevratný produkt Bakuchiol & Squalane Oil Serum, ktorý obsahoval bakuchiol. Táto zložka bola v tom čase úplnou novinkou v kozmetickom priemysle a podarilo sa nám získať veľkú pozornosť práve v beauty segmente. Dodnes je sérum s bakuchiolom a skvalanom naším bestsellerom a takmer denne dostávame od našich zákazníkov pochvalné recenzie.
Prelomovým pre spoločnosť Noili bol však aj rok 2021, keď sme získali investíciu z fondu v správe CB Investment Management. Vďaka tejto investícii sa nám otvorili ďalšie možnosti pre rast spoločnosti a značky. Podarilo sa nám štandardizovať firemné procesy, vstúpiť na český trh a nadviazať spoluprácu s topmodelkou Danielou Peštovou, čo nám dodalo väčšiu dôveryhodnosť.

Aké veľké portfólio produktov aktuálne ponúka Noili a ako prebieha ich distribúcia?

Aktuálne máme v ponuke celkom jedenásť produktov, ktoré sú variáciami na šesť základných pleťových olejov a anti-agingových sér proti starnutiu pleti. Tento rok by sme mali v spolupráci s Danielou Peštovou pridať ďalšie tri až štyri.  Oleje pre nás vyrába rodinná farmaceutická továreň v Nitre, kde sa všetky produkty aj balia. Distribúcia sa potom uskutočňuje prostredníctvom fulfillment partnera – spoločnosti isklad. Naším hlavným predajným kanálom je značkový e-shop a sieť partnerských predajní, ktorú neustále rozširujeme.

Koľko ľudí v súčasnosti pracuje v tíme Noili?

V tejto chvíli máme štyroch interných členov tímu. Okrem mňa je to Oliver Fodor – náš business development manager, s ktorým sme sa spoznali práve vďaka Crowdberry. Ako brand manažérka s nami spolupracuje Klaudia Benkovská, ktorá má dlhoročné skúsenosti z reklamných agentúr. Poslednou súčasťou tímu Noili je Silvia Kadlečíková, ktorá sa stará o zákaznícky servis a office management. Ostatné pozície sa zabezpečujú externe podľa aktuálnych potrieb.

Prečo ste si k sebe vybrala práve týchto troch ľudí?

Bolo pre mňa dôležité, aby moji budúci kolegovia boli inteligentní, kultivovaní, zrelí a dôveryhodní, aby z nich vyžarovala pozitívna energia a aby dokázali s nadšením naskočiť do rozbehnutého vlaku. Ďalším podstatným kritériom bolo, aby boli schopní tvorivo myslieť a mali originálne nápady. Myslím si, že keď si ľudia rozumejú, môžu svoju energiu pretaviť do fantastických výsledkov. Pri spolupráci s externými spolupracovníkmi sa riadim rovnakými kritériami, takže podobne vnímam aj ľudí z Crowdberry.

Aké máte so značkou Noili plány do budúcna?

Rozhodne veľké. Chceme rozšíriť naše portfólio o ďalšie fantastické produkty, expandovať na ďalšie trhy, rozšíriť základňu spokojných zákazníkov a pokračovať v rozvoji spolupráce s Danielou Peštovou. Okrem toho sa chceme uchádzať o investíciu na investičnej platforme Crowdberry, keďže s nimi máme s Oliverom dobré skúsenosti. Sú to skutoční profesionáli, ktorí dokážu generovať kapitál na rozvoj a rast miestnych spoločností. Oceňujeme aj to, že okrem financií dokážu firmám poskytnúť cenné know-how a odovzdávať svoje skúsenosti aj po zainvestovaní.

Viac o investičnej príležitosti Noili
Zistiť viac