Slovenské firmy Noili a DNA ERA sa uchádzajú o kapitál na ďalší rast

23. 3. 2022

Slovenské firmy Noili a DNA ERA sa uchádzajú o kapitál na ďalší rast

Po prvotnej rastovej investícii z fondu v správe CB Investment Management, majú teraz dve mladé slovenské spoločnosti – DNA ERA a Noili, možnosť získať ďalší – dodatočný kapitál od súkromných investorov na investičnej platforme Crowdberry. Celková hodnota kapitálu, ktorá im umožní pokračovať v expanzii na nové trhy a rozšíriť produktové portfólio, dosiahne takmer 1,3 milióna eur.

Investičný fond v správe CB Investment Management (CB Growth ONE) sa zameriava na podporu inovatívnych slovenských spoločností, ktoré majú potenciál presadiť sa a rásť na medzinárodnej úrovni. Doteraz bol z fondu alokovaný kapitál v hodnote 14,2 milióna eur pre 21 firiem, vrátane Glycanostics, altFINS, Artzenal, SmartHead, Boataround a ďalších. Tieto firmy preukázali schopnosť využiť potenciál a ďalej ho rozvíjať, aj v rámci ekosystému Crowdberry, ktorý prostredníctvom investičnej platformy poskytuje inovatívny a rýchly prístup k inteligentnému rastovému kapitálu od súkromných investorov.

To je aktuálne aj prípad biotechnologickej spoločnosti DNA ERA a slovenskej prémiovej kozmetiky Noili. Obe značky prinášajú inovatívny prístup v oblasti starostlivosti o zdravie a vyvážený životný štýl. Ochrana zdravia, ako aj prístup k informáciám a poznatkom o vlastnom organizme, zohrávajú významnú úlohu v prevencii mnohých ochorení a zlepšení kvality života. Pandémia a tiež nepriaznivý stav v zdravotníctve prirodzene vyústili v rastúcim záujem populácie o nové riešenia, ktoré pomáhajú dopĺňať celkový obraz a informácie o vlastnom organizme.

DNA ERA – Personalizované služby s využitím analýzy DNA na odhalenie zdravotných rizík, predispozícií a športového potenciálu

Slovenská spoločnosť DNA ERA, za ktorou stojí genetička Michaela Šišková a jej manžel, matematik Jakub Šiška, sa zameriava na priamu genetickú analýzu DNA pomocou vlastného softvéru na interpretáciu dát. Vďaka tomu dokáže odhaliť predispozície k ochoreniam, genetickým rizikám či zistiť športový potenciál. Aktuálne predstavila nový nástroj na porovnanie športových génov v spolupráci s profesionálnymi športovcami.

Prvotnú investíciu vo výške 250-tisíc eur od CB Investment Management využila na zlepšenie zákazníckej skúsenosti, novú webovú aplikáciu zameranú na interpretáciu výsledkov a tiež na vstup na český trh. Popri naplnení týchto cieľov uzavrela spoločnosť rok 2021 s obratom vo výške 684-tisíc eur. „Zaznamenali sme medziročný rast tržieb o viac ako 700 % a rast našej zákazníckej bázy o tisícky zákazníkov na Slovensku aj v Čechách. Chodí nám veľké množstvo pozitívnych reakcií od ľudí, ktorí sa rozhodli urobiť pre svoje zdravie a budúcnosť viac. Naše výsledky potvrdzujú, že o genetické analýzy je veľký záujem. Ideme ďalej a na najbližšie obdobie máme veľké plány,” hovorí CEO spoločnosti, Michaela Šišková.

 „Pandémia ukázala, že zdravotnícke kapacity majú svoje limity a práve riešenia, aké ľuďom sprístupňuje DNA ERA, majú potenciál na trhu. Potvrdzuje to aj signifikantný rast predajov DNA ERA testov dosiahnutý v roku 2021,“ hovorí Jakub Bachratý, investičný manažér Crowdberry. „Vďaka novej investícii bude môcť DNA ERA pokračovať v expanzii a rozširovaní portfólia produktov a služieb. Pre investorov je to príležitosť pridať sa k firme v rannej rastovej fáze s kvalitným tímom zakladateľov, čo im môže priniesť vyššie zhodnotenie v prípade potencionálneho exitu,” dodáva Jakub Bachratý. Investíciu od Crowdberry investorov s cieľovou sumou 1 milión eur chce spoločnosť využiť na rozšírenie produktového portfólia a pokračovanie v expanzii na rýchlo rastúcom trhu [1].

Zistite viac o DNA ERA
Detail príležitosti →

Noili – Transparentnosť, minimalizmus a inovácia v oblasti každodennej starostlivosti o pleť

Noili je slovenská kozmetická značka zameraná na výrobu prémiových produktov v oblasti každodennej starostlivosti o pleť. Vývoj nadväzuje na vedecké a medicínske poznatky, ktoré sú založené na využívaní výlučne aktívnych zložiek na prírodnej báze a bez chemických konzervantov. Kvalita produktov i zákaznícky zážitok pri kúpe robí z Noili prémiovú značku s rýchlo rastúcou zákazníckou bázou. Trh v oblasti organickej starostlivosti o pleť vyznačuje vysokými predajnými maržami a celosvetovo rastie o 80 % rýchlejšie ako akákoľvek iná časť kozmetického priemyslu. [2]

Prvé produkty Noili boli predstavené ešte v roku 2018, kedy zakladateľka, MUDr. Zuzana Gyárfášová, vyvinula prvý pleťový olej, ktorý sa na trhu rýchlo etabloval. Neskôr vedenie firmy doplnil v oblasti rozvoja biznisu Oliver Fodor, ktorý v minulosti vybudoval úspešnú sieť Vnímavé hračky (dnes súčasť reťazca Toyeto). Vďaka počiatočnému rastovému kapitálu z CB Investment Management sa firme podarilo dosiahnuť významný posun vo vývoji. „Otvorili sa nám ďalšie možnosti, ako podporiť rast spoločnosti a značky ako takej. Podarilo sa nám štandardizovať firemné procesy, vstúpiť na český trh a nadviazať spoluprácu s viacerými influencermi, najmä však s Danielou Peštovou,“ hovorí Zuzana Gyarfášová, zakladateľka Noili.

So známou topmodelkou plánuje značka prehlbovať spoluprácu. „Pripravovaná produktová spolupráca so svetovou top modelkou je na regionálnom trhu absolútne bezprecedentná. Sme radi, že môžeme byť súčasťou success story Noili od jej samotného začiatku,“ komentuje Branislav Hóz, investičný manažér Crowdberry. Noili má etablovanú pozíciu na Slovensku a v posledných mesiacoch zaznamenáva rýchly rast aj v Čechách. Vzhľadom na dynamický vývoj na trhu a záujem zo strany distribútorov o predaj produktov Noili v ich regionálnych predajných reťazcoch, sa dá predpokladať, že sa značke podarí čoskoro naplniť aj medzinárodné ambície. Po naplnení obchodného plánu bude patriť Noili v zmysle vnímania značky a vlastnej zákazníckej báze, medzi atraktívne akvizičné ciele v regióne. K dosiahnutiu týchto cieľov má značke pomôcť ďalšia rastová investícia v cieľovej sume 270-tisíc eur prostredníctvom investičnej platformy Crowdberry.

Zistite viac o Noili
Detail príležitosti →

[1] Očakáva sa, že hodnota globálneho trhu v oblasti genetickej analýzy porastie do 2030 o 7,6 % (CAGR), zdroj: Globenewswire

[1] 8,5 % CAGR 2021–2026, McKinsey & Company, máj 2020