Generácia Z: Najnáročnejší zákazníci na trhu

4. 1. 2024

Generácia Z: Najnáročnejší zákazníci na trhu

Kto je generácia Z?

Táto generácia je veľmi informovaná, náročná na kvalitu produktov a služieb a očakáva, že firmy budú rešpektovať jej hodnoty. Navyše, má aj svoj typický slovník. Firmy, ktoré chcú osloviť generáciu Z, musia pochopiť jej potreby a preferencie. Musia byť schopné komunikovať s generáciou Z v jej jazyku a ponúkať produkty a služby, ktoré spĺňajú jej očakávania.

Ak chcete preniknúť do ich sveta, musíte vedieť s nimi komunikovať v ich jazyku. Generácia Z totiž používa množstvo slangových výrazov, ktoré si  postupne osvojujú aj spoločnosti, ktoré chcú u nich preraziť. Medzi najčastejšie výrazy patria:

YOLO - You only live once, čo znamená "žiješ len raz". Tento výraz vyjadruje, že treba žiť naplno a nenechať si ujsť žiadnu príležitosť.

FOMO - Fear of missing out, čo znamená "strach z toho, že niečo zmeškáš". Tento výraz vyjadruje obavy z toho, že sa človek nedostane k informáciám, udalostiam alebo trendom, ktoré sú populárne.

IRL - In real life, čo znamená "v skutočnom živote". Tento výraz sa používa na rozlíšenie online života od života v reálnom svete.

Digitálni domorodci

Generácia Z je zvyknutá na život v digitálnom svete. Odmalička sa stretáva s technológiami, ako sú internet, sociálne médiá a mobilné zariadenia. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen z roku 2022 je priemerný člen generácie Z ochotný minúť na nákupy online 1 200 EUR ročne. Generácia Z je tiež najväčšou skupinou spotrebiteľov, ktorí nakupujú online. Podľa štatistík je tiež najvplyvnejšou generáciou na sociálnych sieťach a zároveň sú najnáročnejšími zákazníkmi.

Kde míňa peniaze generácia Z?

Generácia Z je pomerne bonitná a nie je náhoda, že sa na ňu postupne stále viac orientujú aj luxusné značky, tvoria silnú bázu ich tzv. „first-buyers“ segmentu. Pretože je módne orientovaná a potrpí si na kvalitné oblečenie a obuv, do kontaktu s luxusnými značkami prichádzajú v pomerne mladom veku. Je zvyknutá na život v digitálnom svete a ochotná investovať do technológií, ktoré im uľahčia a spríjemnia život. Navyše je zdravo orientovaná a dáva si záležať na tom, čo jedáva. Taktiež títo ľudia rada trávia čas s priateľmi a rodinou a sú ochotní investovať do zábavy, ktorá im spríjemní voľný čas.

Ich najčastejšími kategóriami v nákupnom košíku sú preto oblečenie a obuv, technológie, moderná strava a zábava, kam patrí aj cestovanie. Pozor, vyhľadávajú však iba to, čo je kvalitné, autentické a rešpektuje ich hodnoty.

Chcete preniknúť do ich sveta?

Buďte autentickí. Generácia Z je schopná rozpoznať neúprimnosť. Ak sa snažíte byť niečím, čím nie ste, generácia Z vás rýchlo odhalí. A buďte kreatívni. Generácia Z je zvyknutá na vizuálny obsah a kreatívne marketingové kampane. Ďalšou alternatívou je pozerať sa na ňu ako cieľovú skupinu pri investovaní a objavovať tento svet ako investor. Investičná platforma Crowdberry spolu s firmou FLEXDOG spustila crowdinvestičnú kampaň, ktorá investorom umožňuje spoluvlastniť podiel na tejto firme, ktorá sa úspešne orientuje práve na týchto zákazníkov.

FLEXDOG je TOP 3 európsky vyhľadávač a market pre streetwear a tenisky. Kategórie, ktoré hýbu aj luxusným segmentom.

Objavte svet generácie Z ako investor. Vieme ako na to!
Spoluvlastnite FLEXDOG!

FLEXDOG platforma spája značky, obchodníkov a resell (secondary market) priamo so zákazníkmi, predovšetkým s generáciou Z. Návštevníci a zároveň zákazníci nachádzajú na jednom mieste mimoriadne bohatý výber oblečenia a tenisiek, vrátane exkluzívnych, inde nedostupných kúskov a to vďaka neustále rastúcemu počtu obchodných partnerov.

Chcete vedieť ako túto spoločnosť spoluvlastniť? V investičnej príležitosti FLEXDOG nájdete všetky dôležité informácie nielen o firme, ale aj o trhu na ktorom pôsobí, parametroch a podmienkach investície a tiež fakty, prečo do sveta generácie Z vstúpiť ako investor.

Jedinečná príležitosť preniknúť do sveta generácie Z ako investor! Spoluvlastnite FLEXDOG.
Viac informácií