Bratia Velitsovci mieria opäť do čela pelotónu

SME

21. 4. 2020

Bratia Velitsovci mieria opäť do čela pelotónu

Bicykle pred rokmi vymenili za šliapanie do pedálov biznisu.

Cyklistické odevy a doplnky Isadore Apparel predstavili na piatich kontinentoch. S pomocou investorov majú na dosah ďalšie triumfy. Bicykle pred rokmi vymenili za šliapanie do pedálov biznisu. Cyklistické odevy a doplnky Isadore Apparel predstavili na piatich kontinentoch. S pomocou investorov majú na dosah ďalšie triumfy. Obchodný model v podobe globálneho e-shopu bratia Martin a Peter Velitsovci budujú šesť rokov. S myšlienkou sa pohrávali už počas aktívnej cyklistickej kariéry. Peniaze na odštartovania podnikania im problém nerobili. Po desiatich rokoch profesionálnej cyklistiky presedlali na vysoko funkčné a štýlové cyklistické oblečenie a doplnky prémiovej kvality. Čerpajú z reálnych skúseností: „Vieme presne, čo cyklista chce mať na sebe. Čo ocení, a čo nie,“ spresňujú. Ich značka odpovedá na potreby a nároky profesionálov aj rekreačných športovcov.

Z cyklistov podnikatelia

Po štyroch rokoch od založenia firmy, počas ktorých rástla, dospeli do momentu, v ktorom sa museli rozhodnúť. Budovať rodinnú firmu s pomalším rastom či hľadať investora, ktorý ich posunie na úplne inú cestu? „Kapitál zvonku znamenal príchod nového investora, ktorý urýchli rast firmy aj to, že tu bude niekto ďalší ako jej súčasť,“ vysvetľujú. Napokon stavili na crowdinvesting. „Všetko malo svoj čas. Spočiatku sme uvažovali nad inými formami investície. Na rozhodnutie sme potrebovali dozrieť,“ spresňujú Velitsovci.

Starostlivo zvážili všetky možnosti. Za aj proti. Banky, fondy či investorov. „Rokovali sme s potenciálnymi investormi z USA, Švajčiarska, z Česka aj zo Slovenska,“ vysvetľujú. „Ani banka nemôže financovať všetko. Získať peniaze na marketing či zveľadenie firmy sa podarí len ťažko,“ tvrdia. Hľadali kontakty, študovali materiály. Tak pochopili, že crowdinvesting nie je obyčajný crowdfunding a že môžu získať oveľa viac. „Páčila sa nám idea profesionálnej investičnej platformy. Vstupná investícia je síce vyššia ako pri štandardných crowdfundingoch, ale spoločnosť môže mať bližší vzťah s viacerými investormi, čo sa s tisíckami investorov pri crowdfundingu nedá,“ vysvetľujú. S Isadore Apparel, ktorá má ročný obrat asi dva milióny eur, stavili na súkromných investorov z platformy Crowdberry. Za tri týždne od vypísania výzvy vyzbierali z požadovaných 1,2 milióna eur viac ako 900-tisíc. Investorov oslovili obchodným modelom, úspechom na medzinárodnom trhu a potenciálom rastu firmy.

Marketing sezónnosti

Investičná kampaň sa niesla v duchu sezónnosti cyklistiky. „Bolo dôležité s marketingovými aktivitami zachytiť začiatok sezóny,“ vysvetľujú. Dohodu a otvorenie kampane zrealizovali na profesionálnej úrovni. „Trvalo to asi dva mesiace. Kampaň sme spustili vo vianočnom období. Čakali sme, že záujem bude nižší. Výsledok nás prekvapil,“ konštatujú. „Potvrdzuje to, že o našu značku je záujem aj to, že v náš potenciál investori veria“.

Peniaze, ktoré získali, smerovali do online a offline marketingových aktivít a rozšírenia distribučnej siete. „Predtým sme sa sústreďovali na online, investovali do PPC, no nestačí to. Rozhodli sme sa pokryť viacero komunikačných kanálov. Kompletný marketingový mix,“ vysvetľujú.

Na začiatku sa zamerali na Nemecko, kde je je viac ako 11 miliónov cyklistov a cyklopredajne samozrejmosťou. „Potenciál máme aj v Rakúsku a vo Švajčiarsku. A tu aj rýchlo rastieme,“ hovoria. Poznajú ich aj v USA, Japonsku, Kórei či v Austrálii. Dostať sa na tieto trhy je jedným z cieľov investičnej injekcie.

Európu zásobujú z Púchova

Vďaka peniazom rozširujú siete retailových partnerov, ktorí jej produkty ponúkajú vo svojich prevádzkach. „Vlastnú nemáme v pláne. K online predaju pristúpili veľké e-commerce obchody, ktoré združujú viac značiek. Gro je stále náš online portál, a to si chceme zachovať,“ vysvetľujú.

Okrem kvality je pre nich dôležitý ekologický prístup a trvalá udržateľnosť výroby. „Európu a svet zásobujeme z Púchova, kde oblečenie šijeme. Dávame prácu Makyte. Jediný rozdiel sú USA. Tam máme sklad, s ktorým spolupracujeme a oni pre nás zabezpečujú distribúciu,“ spresňujú. „Je dôležité počúvať zákazníkov. Potom vieme identifikovať, čo chcú a nakoniec im to aj priniesť,“ tvrdia Velitsovci.

Mnohí z investorov, ktorých získali z Crowdberry, majú skúsenosti s podnikaním a riadením firiem. Vďaka tomu rozširujú podnikateľské know-how. „Ich dlhoročné skúsenosti sa s našimi nedajú porovnať. Aj s ich pomocou budeme vedieť posúvať Isadore na úroveň medzinárodne uznávanej značky a dostať sa na čelo pelotónu,“ avizujú bratia odhodlaní na úspech.

Odborník k téme: Daniel Gašpar, partner Crowdberry

Prečo bola spoločnosť Isadore Apparel pre investorov zaujímavou príležitosťou? Čím ich oslovila najviac?

Isadore Apparel je slovenská rodinná firma. Založili ju bývalí profesionálni cyklisti, ktorí prešli úspešne na podnikateľskú kariéru. Ich spoločné podnikanie s celosvetovým dosahom je rovnako zaujímavou výzvou ako Tour de France či Giro d´Italia. Nadšenie, profesionalita, zásadovosť a disciplína pri riadení firmy sú pre úspešnú investíciu rovnako dôležité ako zaujímavé produktové portfólio a zákaznícka báza vo vyše 20 krajinách. Navyše, záujem o cyklistiku a zdravý životný štýl aj zodpovednosť voči životnému prostrediu hrajú v dnešnej dobe prím. Isadore má dlhodobo stabilné tržby, zisk a potenciál ďalej rásť. V takomto prípade dáva zmysel prepojiť firmu s kapitálom a so skúsenosťami domácich investorov. Peniaze aj hodnota tak ostávajú doma.

Čo môže znamenať vstup „crowdinvestorov“ do biznisu firiem, akou je aj Isadore Apparel?

Získavajú potrebný kapitál pre novú fázu životného cyklu aj angažovaných investorov, ktorí promujú firmu navonok. Taktiež ambasádorov a zároveň profesionálov z rôznych oblastí (manažment, obchod či marketing). Spoluprácou s investičnou platformou, ako je Crowdberry, získava firma prístup do celého ekosystému. Vrátane odbornej a administratívnej podpory, mentoringu, prístupu k dátam, vieme jednotlivé firmy unikátne prepájať aj navzájom.

Isadore Apparel je plne fungujúcou úspešnou firmou s víziou a potenciálom budúcehorastu. Stoja však pred ňou z hľadiska budúceho vývoja nové výzvy. Ktoré budú tie najväčšie?

Prinášať kvalitné a zákaznícky atraktívne produkty, vytvorenie pevnej pozície na trhoch v nemecky hovoriacich krajinách a v neposlednom rade dlhodobé budovanie a udržiavanie značky Isadore ako pojmu na trhu cyklistického oblečenia. Významným míľnikom bude aj vstup na americký trh.

 

Článok vznikol vďaka spolupráci s ekonomickým denníkom Hospodárske noviny v rámci seriálu Investície v Biznise: https://hnonline.sk/prakticke-hn/2108773-bratia-velitsovci-mieria-opat-do-cela-pelotonu