Český online predajca štýlovej a udržateľnej módy Freshlabels plánuje ďalšiu expanziu s investíciou od Crowdberry

21. 4. 2021

Český online predajca štýlovej a udržateľnej módy Freshlabels plánuje ďalšiu expanziu s investíciou od Crowdberry

Po minuloročnom spustení nemeckej verzie e-shopu plánuje Freshlabels pokračovať v postupnej expanzii v západnej Európe. Priekopník v oblasti udržateľnej módy, ktorého poznajú aj slovenskí zákazníci, pracuje na rozšírení biznis modelu prostredníctvom inovatívnych projektov a má v pláne ďalej rozvíjať svoju pokročilú e-commerce platformu. Na realizáciu týchto cieľov chce získať kapitál v objeme 1,5 milióna eur od súkromných investorov investičnej platformy Crowdberry.

Pozrite si detail investičnej príležitosti

Freshlabels je rýchlo rastúcim online predajcom oblečenia, obuvi a doplnkov s vysokou hodnotou značky. Jakub Veselský a Jan Bouška založili Freshlabels v roku 2006 s jasným plánom – priniesť zákazníkom výnimočné a originálne značky, ktoré len tak niekde nenájdu. V portfóliu má viac ako 100 starostlivo vybraných, doslova kurátorovaných značiek z celého sveta. Zameriava sa na špecifickú časť trhu, kde hlavným kritériom je dizajn, kvalita a jeden z najvýraznejších trendov súčasného módneho trhu – udržateľnosť. Vytvára protipól k tzv. rýchlej a lacnej móde. Svojím unikátnym konceptom buduje komunitu zodpovedných zákazníkov.

Do konca roku 2021 plánuje zvýšiť podiel udržateľnej ponuky spĺňajúcej komplexné kritériá zo súčasných 50 % na 75 %. K dosiahnutiu tohto cieľa má prispieť aj vývoj vlastných udržateľných kolekcií a vlastnú stopu chce Freshlabels znižovať prostredníctvom inovatívnych iniciatív, ako je napr. Loop – prozákaznícky orientovaná služba na báze cirkulárnej ekonomiky. Spoločnosť dosiahla v komplikovanom pandemickom roku  obrat 4,7 mil. eur, pričom za obdobie 2016 – 2019 rástla medziročne v priemere o 49 % (CAGR). Zákazníkov oslovuje pokročilou e-commerce platformou v 4 jazykových mutáciách s celoeurópskym dosahom a troma reprezentatívnymi dizajnovými obchodmi v Prahe a Berlíne.

„Minulý rok sa nám podarilo zvýšiť efektivitu procesov a tento rok sa na zameriame ešte viac. Vylepšená e-commerce platforma nám umožní pokročilú dátovú a zákaznícku analytiku, s čím úzko súvisí i lepšia  personalizácia obsahu. Plánujeme rozširovať našu ponuku o ďalšie „Beyond Surface“ značky a produkty posunúť celkový zákaznícky zážitok. Veríme, že naše nové projekty sa stretnú s kladným ohlasom, či už je to naše celkové úsilie zamerané na minimalizáciu dopadov našej činnosti na okolie, projekt Loop alebo naša vlastná kolekcia. Investícia nám pomôže toto všetko uskutočniť a naši zákazníci a všetci, ktorým je udržateľnosť blízka, môžu byť pritom,“ dodáva Jakub Veselský, zakladateľ a CEO Freshlabels.

Expanzia do Európy

Freshlabels odštartoval svoju expanziu na západoeurópske trhy spustením anglickej mutácie už v roku 2019, začiatkom minulého roka pribudla nemecká verzia e-shopu. To sa prejavilo v 6-násobnom medziročnom raste na nemeckom trhu a v dvojnásobnom raste vo zvyšku Európy.  Výrazný rastový potenciál Freshlabels podporuje rýchle zotavovanie módneho trhu. Podľa prieskumu McKinsey dosiahne rast digitálnych predajných kanálov v módnom priemysle až 30 %. Súčasným trendom módneho odvetvia je zvyšujúci sa záujem o udržateľné koncepty a vzostup cirkulárnych obchodných modelov. Aj v kontexte hrozby klimatickej krízy Freshlabels cieli na zákazníkov s dopytom po zodpovednom prístupe k móde ako dôležitým faktorom pri nákupnom rozhodovaní.

„Freshlabels je na domácom českom trhu pojem. Nás zaujali svojím prístupom k udržateľnosti, dlhodobou víziou a ambíciou prinášať milovníkom módy individualizmus ohľaduplný k svetu okolo nás. Po Footshope je to ďalšia rastová firma, ktorá na vlne zrýchlenia e-commerce a digitalizácie prináša zákazníkom niečo naviac a už potvrdila svoju schopnosť preraziť v západnej Európe. Pre investorov predstavuje príležitosť podieľať sa na významnom rastovom potenciáli na úplnom začiatku dlhodobého trendu v módnom priemysle. No a samozrejme im dáva možnosť spoluvlastniť obľúbenú značku,“ uvádza Dano Gašpar z investičnej platformy Crowdberry, prostredníctvom ktorej Freshlabels získava rastový kapitál na ďalší rozvoj firmy.

Investičná kampaň bola spustená začiatkom apríla, cieľová suma je 1,5 mil. eur a minimálna vstupná investícia predstavuje 10-tis. eur. 

Freshlabels v E15: Freshlabels jdou na západ. Na expanzi chceme získat 40 milionů, tvrdí zakladatelé

Pozrite si detail investičnej príležitosti