Freshlabels: Čerstvý vietor z Čiech chce rozvíriť vody módneho priemyslu v západnej Európe

5. 5. 2021

Freshlabels: Čerstvý vietor z Čiech chce rozvíriť vody módneho priemyslu v západnej Európe

Pozrite si detail investičnej príležitosti

Pred 15 rokmi si uzavreli v aute pred domom jedného z nich dohodu, že k nám začnú dovážať značky oblečenia, ktoré im tu chýbali. Dnes majú rozbehnutý e-shop so štyrmi jazykovými mutáciami, obrat 5 miliónov eur, tri unikátne kamenné predajne a chystajú vlastnú upcyklovanú kolekciu. Jan Bouška a Jakub Veselský vsádzajú na dizajn, kvalitu a udržateľnosť. S Freshlabels plánujú expandovať na západoeurópske trhy a ukázať aj tam, že móda sa dá robiť inak.

Freshlabels vznikol v roku 2006, Jakub Veselský a Jan Bouška sa ale poznali už dlho predtým. Impulzom k založeniu e-shopu bol nedostatok kvalitnej a dizajnovej módy pre tzv. urban travellers v Čechách. 

„Keď sme začínali, tak nás veľmi bavili samotné produkty a našou víziou bolo zmeniť úroveň obliekania ľudí u nás. Po zhruba 5 – 6  rokoch sa to dosť zmenilo. Myslím, že čiastočne aj naším prispením. My sami sme si za tu dobu prešli určitým vývojom. Vďaka informáciám, ktoré sme dostávali od značiek a ľudí okolo nás, sme sa začínali dozvedať viac o problematike módneho biznisu, ktorý je ako celok postavený na znečisťovaní životného prostredia a plytvaní zdrojmi. Začali sme preto riešiť udržateľnosť, čo nás začalo napĺňať a povedali sme si, že to je to hlavné, prečo chceme Freshlabels robiť,“ vysvetľuje Jakub Veselský.

Freshlabels začali na problematiku udržateľnosti poukazovať medzi prvými. V roku 2016 zaviedli vlastné hodnotenie udržateľnosti produktov. Dnes tvorí udržateľnú ponuku polovica všetkého, čo si na Freshlabels môžu ľudia kúpiť, a v roku 2021 chcú zakladatelia toto číslo zvýšiť na 75 %. Okrem toho má ale firma veľké plány s expanziou.

Ďalšia expanzia na Západ s investíciou od Crowdberry

„S expanziou na Západ sme začali v roku 2019, kedy sme spustili anglickú jazykovú mutáciu na .com doméne. V roku 2020 sme spustili aj .de doménu a nemeckú mutáciu. Stretli sme sa s veľmi dobrou odozvou zákazníkov v zahraničí, čo ukazujú aj čísla v minulom veľmi zložitom roku,“ vysvetľuje Jan Bouška. Nemecko sa na konci roku 2020 podieľalo viac než 20 % na obrate spoločnosti. Zakladatelia chcú túto svoju pozíciu ešte upevniť a expandovať do ďalších krajín západnej Európy, ako je Rakúsko, Francúzsko alebo Benelux. „Veríme, že v západnej Európe je veľký potenciál a dôležitý je aj súčasný celosvetový trend udržateľnosti. Skôr alebo neskôr sa všetci veľkí predajcovia budú oháňať týmto pojmom. Naším cieľom ale nie je byť jediným predajcom udržateľnej módy v Európe, chceme byť tým najlepším,“ dodáva Jakub Veselský.

Chcete sa aj vy podieľať na úspechu Freshlabels? Využite aktuálnu investičnú príležitosť a buďte pri tom.