nettle.ai získalo miliónovú investíciu na Crowdberry

Start-up

11. 3. 2021

nettle.ai získalo miliónovú investíciu na Crowdberry

Slovenská spoločnosť nettle.ai, ktorá sa zameriava na riešenia v oblasti konverzačných technológií s využitím umelej inteligencie, získala významnú investíciu v objeme 1 milión eur od investorov Crowdberry a investičného fondu Venture to Future Fund (VFF). Firma využije investíciu na svoj ďalší rast, marketing a dokončenie produktového portfólia.

Spoločnosť nettle.ai vznikla v roku 2018 a v krátkom čase sa vypracovala medzi špičku v oblasti inteligentných konverzačných riešení v stredoeurópskom regióne. Jej umelú inteligenciu v podobe virtuálnych asistentov (chatbotov) použili v komunikácii so zákazníkmi spoločnosti ako Eset, Samsung, 365.banka alebo Jaguar Land Rover. Ako jedna z mála stredoeurópskych spoločností patrí medzi oficiálnych partnerov Google Business Messages, pričom s technologickým gigantom spolupracuje na viacerých riešeniach pri zavádzaní nových SMS štandardov tzv. RCS komunikácie. Nettle.ai je tiež partnerom európskeho Robotického centra poprednej audítorskej a poradenskej spoločnosti Mazars. Zakladatelia spoločnosti nettle.ai, ktorej tržby rástli v minulom roku aj napriek recesii spôsobenej pandémiou, s ňou majú veľké plány. Pri ich ďalšom rozširovaní na nové trhy a vývoji produktov im má pomôcť miliónová investícia Crowdberry investorov a investičného fondu VFF.

Vážime si dôveru investorov a investíciu vnímame ako významný posun v našom vývoji. Chceme stavať na našej konkurenčnej výhode – a tou je náš vlastný softvér, schopnosť navrhnúť a nasadiť funkčného chatbota klientovi na kľúč a naše unikátne partnerstvá. Okrem projektovej dodávky chatbotov, mailbotov a voicebotov sa vďaka investícii začíname venovať aj komplexným vertikálne orientovaným konverzačným rozhraniam, ktoré nám umožnia škálovanie. K prvým takýmto „krabicovým“ produktom patrí chatbot pre predajcov automobilov a chatbot na vymáhanie pohľadávok,“ hovorí Andrej Greguš, jeden zo zakladateľov nettle.ai.

Vývoj firmy pozitívne ovplyvňuje aj dynamika trhu, ktorý je poháňaný technologickým pokrokom a automatizáciou. Len samotný trh chatbotov predpokladá celosvetovo rast na úrovni 30 % (CAGR 2018 – 2025) a mal by dosiahnuť hodnotu 15 miliárd dolárov [1]. Práve tu vidíme obrovský potenciál na uplatnenie inteligentných riešení, aké vyvíja nettle.ai, a tým aj na zvyšovanie hodnoty firmy,“ hovorí Michal Ondrišek, partner Crowdberry.

Do roku 2023 by sa malo celosvetovo ušetriť 2,5 miliárd hodín zákazníckeho servisu ročne, čo prinesie úsporu nákladov v hodnote 11 miliárd dolárov pre maloobchod, bankovníctvo a zdravotníctvo. Vyše 80 % spoločností [2] by malo v blízkej budúcnosti zaviesť v komunikácii vlastných chatbotov, pričom firmy minú ročne na virtuálnych asistentov v priemere o 50 % viac než na mobilné aplikácie [3]. „Konverzačné technológie prinášajú nemalé úspory a efektivitu firmám, pre ktoré je kvalitný zákaznícky servis dnes otázkou prežitia či reputácie. Nettle.ai má výhodu malej firmy, ktorá vďaka svojmu technologicko-biznisovému pozadiu dokáže veľmi flexibilne reagovať na požiadavky veľkých spoločností,“ dodáva Michal Ondrišek z Crowdberry.

Vytváranie algoritmov pomocou umelej inteligencie a strojového učenia vedie k obrovskému napredovaniu tohto rýchlo rozvíjajúceho sa odvetvia. Neustály pokrok v tejto oblasti spôsobil, že umelá inteligencia už nie je futuristická technológia, ale je čoraz viac integrovaná do všetkých oblastí nášho života. Jednou z aplikácií umelej inteligencie a strojového učenia sú aj chatboty, ktoré sa rýchlo stávajú nevyhnutnou súčasťou efektívne nastavených procesov v každej organizácii. Práve túto oblasť rozvíja spoločnosť nettle.ai, ktorá sa stala jednou z najinovatívnejších spoločností zaoberajúcich sa vývojom chatbotov a spracovaním prirodzeného jazyka. V spoločnosti vidíme potenciál a veríme, že v nasledujúcich rokoch bude prinášať nové riešenia, ktoré si rýchlo osvoja moderne riadené spoločnosti. Hlavným cieľom VFF, ktorý je spoločnou iniciatívou Slovak Investment Holdingu, Európskej investičnej banky a Ministerstva financií SR, je podporovať investície do inovatívnych spoločností,“ hovorí Matej Říha, predseda predstavenstva Venture to Future Fund.

Spoločnosť nettle.ai získala viacero významných ocenení, vrátane ocenenia Najlepší AI/ML startup na Slovensku v rámci Central European Startup Awards v roku 2019. V portfóliu má zaujímavé referencie – ich konverzačné AI nástroje využívajú v komunikácii so zákazníkmi viaceré technologické spoločnosti alebo finančné inštitúcie. Uplatnenie ale vedia nájsť aj v zábavnom resp. hernom priemysle, cestovnom ruchu, predaji vstupeniek, pri vymáhaní pohľadávok, ale aj v marketingu či ako podpora HR oddelení firiem. Spoločnosti patrí tiež celosvetové prvenstvo v použití chatbota v reklamnom banneri Google Marketing Platform, je tiež kvalifikovaným partnerom Google Cloud for Startups, vďaka čomu získala podporu vo forme výpočtovej kapacity v hodnote 100-tisíc eur.

[1] Zdroj: Adroit Market Research

[2] Zdroj: Oracle Survey of 800 Global CXOs

[3] Zdroj: Gartner