Spoločenská zodpovednosť ako cesta k rýchlejšiemu náboru zamestnancov či vyšším ziskom. Firmám s ňou pomáha slovenský SmartHead

Start-up

2. 9. 2021

Spoločenská zodpovednosť ako cesta k rýchlejšiemu náboru zamestnancov či vyšším ziskom. Firmám s ňou pomáha slovenský SmartHead

Zatiaľ čo pred pár desiatkami rokov bolo slovo ekológia dôvodom k posmechu a ľudia s postihnutím sa zatvárali do zvláštnych škôl, dnes nikoho neprekvapí, keď si do kaviarne prinesiete vlastnú šálku a kávu vám urobí barista s Downovým syndrómom. Ako spoločnosť sme urobili veľký krok vpred, napriek tomu ešte nie sme v cieli. Spoločenská zodpovednosť a udržateľnosť sú dôležitejšie pre stále viac ľudí. Pre firmy je to cesta k udržaniu konkurencieschopnosti, osloveniu a náboru nových talentov, ale predovšetkým cesta k lepšiemu svetu pre nás a budúce generácie. Na výzvy a príležitosti, ktoré to firmám prináša, reaguje slovenský startup SmartHead.

Zistite všetko o investičné príležitosti
Viac o SmartHead

Pre niektorých súčasť DNA, pre iných povinnosť

Spoločenská zodpovednosť firiem (Corporate Social Responsibility, CSR) sa čoraz viac dostáva z okraja záujmu do zasadacích miestností firiem naprieč krajinami a segmentmi.  Pre niektoré spoločnosti je udržateľnosť súčasťou ich DNA, iné ju začínajú riešiť až na základe požiadaviek zákazníkov alebo legislatívy. S opatreniami ako Zelená dohoda pre Európu od EÚ alebo Ciele udržateľného rozvoja (SDGs) od OSN sa dá predpokladať väčší tlak na udržateľnosť od štátnych inštitúcií. Na to, ako sa firmy správajú k životnému prostrediu, zamestnancom a okoliu, sa ale tiež v čoraz väčšej miere pozerajú aj ich zákazníci a potenciálni zamestnanci. Udržateľnosť má tiež vplyv na zisk spoločnosti.

Spoločnosti, ktoré nebudú obmedzovať emisie CO2, riskujú o 5–50 % menšie zisky

Podľa poradenskej spoločnosti Roland Berger je udržateľnosť kľúčom k udržaniu konkurencieschopnosti. Vo svojej štúdii The new competitiveness paradigm: Decarbonization as an opportunity for companies uvádzajú, že firmy v niektorých segmentoch môžu mať až o 50 % nižšie zisky, pokiaľ nebudú znižovať svoje emisie CO2. Zisk v spojení s udržateľnosťou ale ovplyvňujú tiež zákazníci a zamestnanci.

Udržateľný rozvoj ale nie je len o klíme, je tiež o rovnosti mužov a žien, dôstojných pracovných podmienkach, inováciách alebo spravodlivosti.

CSR ako kritérium nákupu

Bez ohľadu na to, či sa bavíme o B2B alebo B2C sektore, zákazníkom záleží na tom, ako sa ich dodávatelia stavajú k udržateľnosti. V automobilovom sektore sú to priamo automobilky. Tie vyžadujú udržateľnosť po svojom dodávateľskom reťazci a kontrolujú, či sa dodávatelia skutočne riadia kritériami SDG alebo podobnými zásadami. V spotrebiteľskom, teda B2C sektore, je to potom každý z nás, kto ovplyvňuje spoločenskú zodpovednosť firiem. Podľa výskumu spoločnosti Ipsos si 65 % Čechov priplatí za spoločensky zodpovedný produkt a 53 % populácie deklaruje, že spoločenská zodpovednosť firmy zohráva úlohu pri rozhodovaní o nákupe.

Zásluhu na tom majú predovšetkým príslušníci Generácie Z. Udržateľný rozvoj ale nie je len o klíme, je tiež o rovnosti mužov a žien, dôstojných pracovných podmienkach, inováciách alebo spravodlivosti. A to sú presne témy, o ktorých sa najmladšia generácia nebojí hovoriť. S tým, ako vstupuje na trh práce, ovplyvňuje správanie firiem. Dnešným zamestnancom totiž záleží na spoločenskej zodpovednosti ich zamestnávateľa rovnako, ako na práci, ktorú vykonávajú.

CSR ako kritérium pri rozhodovaní o zamestnaní

Generácii Z a mileniálom stále záleží na ich mzde a benefitoch, ich predstava o tom, ako pracujú, je ale iná. Štandardom sa stáva flexibilná pracovná doba, home-office, ale tiež napr.  starostlivosť o zdravie zamestnancov (ovocie, zelenina, príspevok na šport atď.). Rovnako tak im záleží aj na rovnosti podmienok na pracovisku a na CSR prístupe ich firmy vo všeobecnosti.  Pojmy, ako diverzita a inklúzia, nie sú ľuďom narodeným po roku 1995 cudzie, a firmy na to musia reagovať. Aspoň pokiaľ chcú tieto mladé talenty prilákať.

Ako sa v udržateľnosti zorientovať

Je zrejmé, že zorientovať sa vo všetkých príležitostiach (ale aj výzvach!), ktoré udržateľnosť prináša, môže byť pre firmy komplikované. Menšie firmy často nevedia, kde začať, väčšie spoločnosti zase strácajú prehlaď o tom, aké aktivity v rámci CSR robia ich pobočky. Naprieč sektormi potom vzniká potreba komunikovať zákazníkom a zamestnancom, ako sa značka k udržateľnosti stavia. Tieto „bolesti“ rieši slovenský startup SmartHead so svojou platformou.

Digitálna platforma besmarthead.com umožňuje firmám prostredníctvom vytvoreného online profilu zaznamenávať aktivity na základe jednotných kritérií a porovnať ich s ostatnými z oboru.

Tým získavajú efektívny nástroj na správu dát, ako aj nástroj pre internú i externú komunikáciu. Zároveň sa môžu inšpirovať a spolupracovať s ostatnými firmami.

Verejnosť zase získava vďaka SmartHead unifikovaný prehlaď o CSR aktivitách svojich obľúbených značiek a možnosť s nimi interagovať. SmartHead založil v roku 2016 tím nadšencov pre udržateľnosť. Teraz hľadajú ďalších priaznivcov CSR a udržateľnosti z radov investorov, ktorí im pomôžu naštartovať ďalší rast a škálovanie platformy expanziou na nové trhy. Ste jedným z nich? Pozrite sa na detail investičnej príležitosti SmartHead.

Zistite všetko o investičné príležitosti
Viac o SmartHead

ZDROJE