Slováci investujú do slovenskej firmy. Tá bezbolestne odhaľuje rakovinu. Pridať sa môže každý. Navyše, so zaujímavým očakávaným výnosom 

29. 2. 2024

Slováci investujú do slovenskej firmy. Tá bezbolestne odhaľuje rakovinu. Pridať sa môže každý. Navyše, so zaujímavým očakávaným výnosom 

Slovenská biotechnologická spoločnosť Glycanostics, ktorá vyvinula inovatívnu a presnú metódu včasnej diagnostiky rakoviny, spustila na investičnej platforme Crowdberry novú investičnú kampaň v rámci 10 miliónového investičného kola. Rastovú investíciu plánuje využiť na rozvoj a komercializáciu svojej revolučnej metódy diagnostiky rakoviny na báze sledovania zmien zložitých cukrov na povrchu buniek. Záujem investorov je značný.  

Patentovaná technológia od Glycanostics umožňuje včasnú a presnú diagnostiku rôznych typov rakoviny z krvi, čím prispieva k zlepšeniu liečebných výsledkov a záchrane životov miliónov pacientov vďaka podchyteniu liečby v ranných fázach. Od spustenia investičnej kampane na platforme Crowdberry prejavilo záujem viac ako sto investorov v objeme 1,5 miliónov EUR. Okrem podpory zmysluplného produktu  je pre investorov zaujímavý aj očakávaný výnos v desiatkach percent ročne. 

Investujte do biotechnológií. Desiatky investorov už prejavili záujem.
Chcem vedieť viac

Invazívne biopsie vie nahradiť lacnejší krvný test

Glycanostics vyvinulo unikátnu metódu diagnostiky rakoviny na báze krvného testu, ktorá analyzuje zmeny zložitých cukrov na povrchu buniek. Tieto cukry – odborne glykány - sa menia s progresiou ochorenia, čo umožňuje Glycanostics-u identifikovať rakovinu s oveľa vyššou presnosťou ako dnes dostupné metódy, navyše s úsporou nielen času, ale aj verejných financií. Tento test už úspešne využívajú slovenskí urológovia a predchádzajú tak početným, odvrátiteľným a najmä traumatizujúcim punkciám, ktoré častokrát zbytočne odčerpávajú financie z verejného zdravotníctva.  

V súčasnosti poskytujeme diagnostický test Giasay® Prostate niekoľkým urologickým ambulanciám a taktiež pripravujeme farmakoekonomickú štúdiu, ktorá je dôležitým predpokladom pre zavedenie testu medzi hradené úkony zdravotných poisťovní. To je však len začiatok, potenciál testu je omnoho širší ako je oblasť rakoviny prostaty. Tento praxou overený test ma potenciál odhaliť ďalších 10 typov rakoviny v ich skorom štádiu a prakticky zintenzívniť prevenciu onkologických ochorení. Stačí na to iba obvyklý odber krvi.“ približuje Eva Kováčová, CEO spoločnosti Glycanostics.  

Prelom v diagnostike pre desiatky miliónov ľudí

Podľa American Cancer Society ročne pribudne viac ako 15 miliónov nových prípadov rakoviny, či už ide o rakovinu prostaty, pľúc, pankreasu, hrubého čreva alebo rakoviny prsníka, pre ktoré je vhodný tento typ diagnostiky.

Nová 10 miliónová investícia s cieleným 5 miliónovým kapitálom cez Crowdberry je zameraná na posilnenie predaja prvého testu Giasay® Prostate, na prenos technológie do masovej výroby, získanie CE značky a FDA certifikácie, ukončenie vývoja testu a uvedenie testov do komerčného predaja cez siete laboratórií na Slovensku, v Rakúsku a Nemecku.  

Samotný trh diagnostiky rakoviny prsníka sa svetovo odhaduje na takmer 7 miliárd EUR, čo vzbudzuje záujem aj privátnych investorov. „Diagnostika od Glycanostics má potenciál odhaliť 11 typov rôznych nádorových ochorení, čo predstavuje jedinečnú príležitosť podieľať sa na vývoji a komercializácii revolučnej a patentovanej diagnostickej metódy aj z pohľadu investovania. Záujem investorov to potvrdzuje a veríme, že investičné kolo nám dodá potrebný rastový kapitál,” objasňuje Eva Kováčová.   

Potenciál technológie a zámeru potvrdil panel expertov s investičnými, biznisovými a vedeckými skúsenosťami, ktorý  spomedzi viac ako 4.000 firiem z celej EU udelil Glycanostics natoľko vysoké hodnotenie, že sa umiestnilo medzi prvými 66 firmami, ktoré mohli čerpať  prestížny grant EIC Accelerator priamo z Bruselu. Glycanostics sa po MultiplexDX a Sensoneo, taktiež z portfólia Crowdberry, zaradilo medzi jediné tri slovenské firmy, ktoré grant získali. 

Značný záujem investorov

Pár týždňov od spustenia druhého investičného kola prejavilo záujem investovať už viac ako 100 investorov s indikovaným kapitálom viac ako 1,5 milióna EUR. Súkromný kapitál na Slovensku nahrádza chýbajúce finančné stimuly z verejného sektora. To vytvára priestor pre podobný typ investičných kampaní, kedy investori výmenou za kapitál získavajú podiel na firme s očakávaným vysokým zhodnotením. Aj keď sa jedná o pomerne rizikové investovanie, viac ako 8.000 investorov ho využíva vďaka platforme Crowdberry už viac ako 8 rokov. 

Nezmeškajte 2. investičné kolo Glycanostics s očakávaným zhodnotením 35+ % p.a.
Investujte teraz

Záujem o privátne investovanie cez našu platformu rastie najmä z dôvodu, že investorom dávame transparentný prístup k príležitostiam, ktoré sú vo svete doménou skôr investičných fondov. Slovákom a Čechom dávame možnosť investovať do takýchto príležitostí a častokrát sa pridať k inštitucionálnym investičným fondom, investovať  do lokálnych firiem s potenciálom globálneho rastu a tiež potenciálom zaujímavého zhodnotenia ich investície,“ vysvetľuje Michal Nešpor, partner Crowdberry. 

Biotechnológie a vo všeobecnosti LifeSciences sú považované za zaujímavú investičnú oblasť a sľubný sektor nielen na Slovensku, ale aj vo svete,  čo potvrdzuje aj  záujem investorov v aktuálnom investičnom kole spoločnosti Glycanostics.  

„Biotech sektor je atraktívny pre akvizície medzinárodnými farmaceutickými spoločnosťami, čo znásobuje apetít investorov spoluvlastniť spoločnosti v tomto sektore. Lákavým je aj očakávaný výnos pre investorov, ktorý pri aktuálnej valuácii a súvisiacom riziku predstavuje 35%+ p.a., za predpokladu úspešného predaja spoločnosti, “ uzatvára Michal Nešpor. 

V aktuálne prebiehajúcej investičnej kampani sa paralelne vedú aj diskusie o doplnení financovania s ďalšími investičnými fondami, z čoho bude benefitovať nielen samotná spoločnosť pri vývoji ďalších produktov, ich masovej výroby a medzinárodnom predaji, ale aj privátni investori, keďže to potenciálne vytvára dodatočné zhodnotenie ich investičného kapitálu.  

Investori Crowdberry prostredníctvom investičnej platformy a tiež fondy v správe dcérskej spoločnosti Crowdberry takýmto spôsobom zainvestovali do viacero slovenských úspešných lifescience firiem ako napríklad DNA ERA, MultiplexDX alebo aj do Polikliniky Váš lekár, či senior centra pre Alzheimerikov a ďalších spoločností, v objeme viac ako 15 miliónov EUR.